Wat kan ik met de eSIM ?

Sinds kort zijn de nieuwe generaties iPhones op de markt. Een belangrijke nieuwe feature is de mogelijkheid om met 2 netwerken te verbinden dankzij de  eSIM. Hiermee is de iPhone een Dual SIM toestel geworden. Maar wat is dit en wat heb je eraan? Hoe makkelijk kun je omschakelen naar een andere operator?

Dual SIM

Toen gsm in Nederland populair werd, kwamen er al snel Dual SIM toestellen. Het eerste toestel dat deze mogelijkheid ondersteunde, was de Benefon Twin uit het jaar 2000. Dit toestel is in Nederland niet echt populair geweest. In de jaren daarna is Dual SIM toch langzaam gegroeid in Nederland. Ook zijn zijn er speciale houders op de markt geweest waarin meerdere SIM kaarten pasten. Door het toestel aan/uit te zetten kon je daarmee schakelen tussen SIM kaarten. Steeds meer mensen hebben een privé abonnement naast een zakelijke SIM. Daarom zijn er in mijn omgeving veel mensen die steeds met 2 toestellen onderweg zijn. Uiteindelijk is dat niet heel handig, waardoor een Dual SIM toestel voor veel mensen een optie is. Volgens onderzoek is het percentage Dual SIM toestellen in Nederland een kleine 10%. In China en andere Aziatische landen ligt dit percentage veel hoger.

DUAL SIM of DUO SIM?

In het verleden had KPN ook een Dubbele SIM oplossing, namelijk Duo SIM. Daarmee kon je op het mobiele abonnement 2 actieve SIM kaarten krijgen. In de begintijd van gsm was dit handig, sommige mensen hadden een inbouw autotelefoon en daarnaast een losse telefoon. In beide toestellen kon je dan een SIM stoppen. Stapte je in de auto, dan kon je bellen via de ingebouwde telefoon. Stapte je uit de auto, dan deed je je mobiel weer aan. In eerste instantie kon KPN deze functionaliteit bieden, omdat er een foutje zat in de gsm standaard. Later is deze functie breder toegepast en officieel vastgelegd. De Duo SIM oplossing bestaat nog steeds en is bijvoorbeeld handig om een iPAD ook een data SIM te geven van hetzelfde abonnement. KPN, Vodafone en T-Mobile bieden dit nog steeds aan.

Wat doet je SIM kaart?

Een SIM Kaart zorgt voor veilig en unieke communicatie met de operator. In de SIM kaart zit namelijk een geheime sleutel (Ki), die ook in een database zit bij de operator. In 2G/3G heet die database HLR, met 4G/5G heet die database HSS (Home Subscriber Server). Deze sleutel zorgt voor veilige communicatie (encryptie) en garandeert dat jij degene bent die belt (authenticatie). Met goede authenticatie kun je bijvoorbeeld voorkomen dat iemand op jouw rekening belt. In de tijd voor gsm was het clonen van mobiele toestellen in sommige landen een groot probleem. Soms belden meer dan 25% van de toestellen op andermans rekening.

Hoe werkt Dual SIM?

Dual SIM is een oplossing waarbij twee SIM kaarten beide actief zijn in 1 toestel. Op beide nummers ben je bereikbaar, zonder dat er twee toestellen nodig zijn. Normaal gesproken wordt er maar van een zender/ontvanger gebruik gemaakt. Dit heet Dual SIM Dual Standby. Om dan 2 nummers actief te houden, wordt afwisselend op het ene netwerk en op het andere netwerk geluisterd. Als je gaat bellen, gaat het contact met het andere netwerk verloren. In moderne toestellen is er niet of nauwelijks merkbaar hoger batterijgebruik.

Er zijn ook Dual SIM toestellen die 2 zenders en ontvangers hebben. Dit heet Dual SIM Dual Active. Dan is het wel mogelijk om 2 verbindingen parallel te hebben. Sinds een paar jaar worden bijna geen Android toestellen meer geleverd die Dual Active zijn, alles is nu Dual SIM Standby. De nieuwste iPhones zijn ook allemaal Dual SIM Dual Standby.

Dual SIM in de praktijk

Met name als je veel belt op beide nummers, is Dual SIM Dual Standby niet heel gemakkelijk. Op het moment dat je begint te bellen, wordt automatisch de andere lijn geblokkeerd. Het is dan niet mogelijk om wisselgesprek te doen of te zien wie je ook probeert te bellen. Er zijn wel manieren om beide SIM kaarten naar elkaar door te schakelen en wisselgesprek aan te zetten, maar dat zorgt voor extra belkosten. Als je slechts af en toe belt is Dual SIM Dual Standby een prima oplossing.

SMS werkt wel goed op Dual SIM toestellen, maar Whatsapp staat niet toe dat je 2x Whatsapp gebruikt op 1 telefoon. Er zijn mensen die op een Android toch 2 keer Whatsapp hebben draaien door de app te clonen. Doordat dan de notificatie niet altijd goed werkt, blijft het onpraktisch. Voor iPhones is er ook een mogelijkheid om Whatsapp 2 keer te installeren, maar het wordt niet officieel ondersteund. Houdt er dus rekening mee dat je problemen kan krijgen bij software updates.

eSIM

De SIM kaart is in de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. De eerste kaarten hadden het formaat van je bankpas. Vervolgens kwam de Mini SIM, daarna de Micro SIM en dankzij Apple hebben we nu de Nano SIM. Om nog kleiner te kunnen, is de eSIM ontwikkeld. Deze SIM is ongeveer 4x kleiner en bestaat uit een chip van 5×6 mm die op een printplaat wordt gesoldeerd.

 

De eSIM zit tegenwoordig in elke nieuwe auto ingebouwd, om ondersteuning te bieden aan eCall. Dat systeem wordt gebruikt om automatisch 112 te bellen als je auto bij een ongeluk betrokken is. Autofabrikanten hebben voor de telefoonmodule in de auto contracten gesloten met mobiele operators. Deze contracten lopen natuurlijk ook een keer af. Omdat het niet handig is om in auto’s de SIM kaart te wisselen, kan een eSIM op afstand worden geladen met een nieuwe sleutel en gekoppeld worden aan een andere operator. Overstappen is daarmee dus makkelijker geworden. De eSIM was in eerste instantie bedoeld voor apparaten en auto’s.

eSIM in mobiele toestellen is met name door Apple geforceerd. De mobiele operators wilden eSIM niet toestaan in smartphones, maar volgens Apple stond er niks in de regels dat het niet ook in consumentenproducten mocht worden toegepast. In 2017 zijn de eerste apparaten met eSIM op de markt gekomen (zoals de Google Pixel 2 en de iPad Pro). In de nieuwste generatie iPhones is de eSIM als 2e SIM beschikbaar gekomen. Als je nu van operator wilt wisselen, zou dat in principe kunnen door een ander profiel te laden in je eSIM en ben je met een paar seconden gewisseld van operator. Waarschijnlijk wil Apple af van de Nano SIM die samen met de simkaarthouder en bijbehorende connector meer ruimte in beslag neemt in de toestellen. Voor grote organisaties is het wisselen van SIM kaart een enorme logistieke operatie wat ook veel geld en tijd kost. De eSIM zou dat proces veel eenvoudiger maken.

eSIM in Nederland?

Tot nu toe hebben operators geen support geboden voor eSIM. In Duitsland kun je een eSIM downloaden van T-Mobil en van Vodafone. Daarmee is het niet meer nodig om een SIM kaart in je toestel te stoppen, je hoeft alleen een QR code te scannen en op ok te drukken. Wel is er een beveiligde eSIM omgeving nodig en moet een registratieproces worden geïmplementeerd bij een operator, wat additionele kosten met zich meebrengt. De Nederlandse operators hebben aan nu.nl laten weten dat ze vooralsnog geen concrete plannen hebben om eSIM te ondersteunen. Eigenlijk is dat in lijn met het beleid van Nederlandse operators dat ze liever geen Dual SIM toestellen verkopen. Waarschijnlijk willen operators niet dat je een mooi toestel bij hen koopt inclusief abonnement, waarna je vervolgens een SIM kaart van een andere operator erbij steekt. Operators willen graag dat je als klant bij hen blijft. Snel kunnen overstappen dankzij een eSIM past niet in dat beleid. De nieuwe iPhones kun je dus niet als Dual SIM toestel voor 2 Nederlandse operators gebruiken. Je kunt wel een internationale provider op je eSIM laden, zoals Truphone (zie kader eSIM gebruiken).

Een Dual SIM toestel kopen?

Apple levert in Nederland geen Dual SIM toestellen. Maar Apple levert onder andere op de Chinese markt wel al jaren Dual SIM toestellen, ook van de nieuwste iPhones (zie de foto van het Launch Event).

Er is in ieder geval één Nederlandse partij die Dual SIM Apple toestellen kan leveren door ze te importeren. Ook van de nieuwe generatie iPhones zijn de Dual SIM uitvoering al in Nederland beschikbaar. Van de moderne smartphones van Samsung, Huawei, Sony en Oneplus (om een paar bekende namen te noemen) zijn al jaren de Dual SIM varianten in Nederland te koop. In de Nederlandse telecomwinkels zie je ze niet zoveel, omdat operators liever niet hebben dat deze worden verkocht. Bij KPN en Tele2 zijn online een beperkt aantal toestellen beschikbaar.

eSIM gebruiken in je iPhone XS, XS Max of XR?

Op dit moment heeft TruPhone een app die het mogelijk maakt om de eSIM te gebruiken in de nieuwste iPhones met iOS 12.1. Met deze app wordt je eSIM geprogrammeerd en kun je wereldwijd een databundel gebruiken. Voor 1 GB gebruik over 30 dagen betaal je € 15, terwijl dataroaming in de Verenigde Staten meestal nog enkele Euro’s per MB kost. Met een KPN voordeelbundel kost 1000 MB gebruik € 80, een Vodafone Alles in 1 XL bundel met 100 MB/dag kost € 8,50 per dag. In dat licht is de Truphone bundel veel voordeliger, omdat je eSIM als lokale SIM in het buitenland wordt gebruikt. De eSIM biedt dus met name voor mensen die veel buiten Europa reizen een interessante optie. Je blijft bereikbaar op je normale SIM, maar alle data gaat via de eSIM. Spraak wordt overigens door Truphone op dit moment niet ondersteund.

Conclusie

Waarschijnlijk had Apple het liefste de nieuwe generatie iPhones zonder Nano SIM geïntroduceerd. Een losse SIM kaart neemt relatief veel ruimte in, het maakt het toestel minder waterdicht, het is een extra handeling die je moet doen en het is minder gebruiksvriendelijk. Helaas zijn operators wereldwijd nog niet zover dat ze eSIM ondersteunen. Toch is de beweging nu wel ingezet. De eSIM in de iPhones zijn gemakkelijk voor als je buiten Europa reist. Als je twee normale SIM kaarten in je toestel wilt hebben, zul je toch een echte Dual SIM uitvoering moeten kopen. Maar besef dat niet alle apps hierop zijn ingericht, dus het blijft soms wat behelpen.

Mobiele versie afsluiten