Wat is er aan de hand met 5G?

Over gering gebruik en vliegtuigen

De afgelopen dagen zijn er twee berichten verschenen over het gebruik van 5G. Beiden geven aan dat de opvolger van 4G vooralsnog geen succes is. Waarom is dat, of beter gezegd: wat is er aan de hand met 5G?

Geen 5G doorbraak

5G2021 is definitief niet het jaar dat 5G doorbrak. In Nederland zou volgens Ookla, Speedtest, iets minder dan de helft van de gebruikers van een 5G geschikte telefoon ook voor 5G kiezen. Een verklaring geeft de meter van internetsnelheid niet. Algemeen bekend is dat Nederlanders weinig geneigd zijn meer te betalen voor een kleine stap voorwaarts. Want dat is toch wel vaak het geval. De snelheidsvoordelen van 5G maakt op gebruikers te weinig indruk. Meer snelheid is leuk, maar 4G is al snel zat.

De online reacties over het wel of niet gebruiken van 5G laten nog iets zien. Het aantal genoemde smartphones is beperkt. Ookla en anderen hebben daar verder ook geen aandacht aan besteed. Toch is het een van de grotere hordes die nog genomen moet worden. Het aanbod is nog steeds vrij beperkt. Tekenen dat daar op korte termijn verandering in komt zijn nog niet zichtbaar. Mogelijk heeft CES 2022 in Las Vegas wat dat betreft het nodige in petto, als dat event tenminste doorgaat.

5G en vliegtuigen

Aan de andere kant van de grote plas is trouwens ook iets aan de hand met 5G. De Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart heeft een probleem met 5G. Om redenen die niet helemaal te doorgronden zijn is er voor die instantie reden om aan de bel te trekken. 5G zou bekende omstandigheden een deel van de vliegtuig besturing kunnen ontregelen.

Uit de documentatie kan worden gehaald dat er zorgen zijn over de werking van radio en radar apparatuur die vooral nodig is tijdens de landing. Die zorgen zijn zo groot dan het dringende en verzoek is uitgegaan voorlopig geen nieuwe 5G zendmasten te activeren. Het gaat daarbij specifiek om de C-band van 5G.

Er is iets heel vreemds aan dat verhaal over 5G en de luchtvaart. Die band en frequenties die nu worden gewantrouwd zijn elders in de wereld, zelfs op Rotterdam airport, al in gebruik. Daar zijn geen incidenten genoteerd. Wat is er dan aan de hand met 5G? Er kunnen twee storingsbronnen zijn. Of het is de zendmast voor de C-band of het zijn de 5G devices aan boord van een vliegtuig.

De kans dat het de passagiers zijn die het probleem veroorzaken kan nadrukkelijk niet geheel worden uitgesloten. Al was het maar omdat in de documenten van de FAA wederom een duidelijke oproep staat aan de airlines dat ze moeten zorgen dat de smartphones tijdens de vlucht alleen in de vliegtuigmodus of de uit stand mogen staan.

Mobiele versie afsluiten