Wat is de link tussen machinebouw, plagiaten en cybersecurity?

Nieuw rapport VDMA tijdens Hannover Messe gepresenteerd

VDMA, de belangrijkste koepel voor de machinebouw wijst tijdens de Hannover Messe wederom op het gevaar van plagiaten. Dit jaar krijgt ook de link met cybersecurity de nodige aandacht.

VDMADe Hannover Messe is hét podium voor alles dat met machinebouw te maken heeft. Machines ontwerpen en bouwen is een dure aangelegenheid. Alleen al daarom zal elke producent zijn processen beschermen. Dat is net zo belangrijk als het beschermen van IE (Intellectueel Eigendom) via patenten.

Letterlijk namaken

Ondanks al die maatregelen verschijnen nog steeds producten op de markt die ronduit plagiaten zijn. Namaakartikelen die tot op detailniveau lijken op het origineel. Dat is niet het resultaat van een slimme 3D printer (hoewel ook dat voorkomt). Het is vaker het gevolg van een letterlijk namaken van alle productiestappen, dus ook de machines.

VDMA gaat in een 40 pagina tellend rapport “Industrial Security and Product Piracy 2024” (link) dieper op het onderwerp in. Verplicht leesvoer voor juristen en machinebouwers zou je zeggen, maar ook voor een deel van het IT kanaal is dit iets om naar te kijken.

Op basis van meer dan 100 interviews is namelijk voor VDMA duidelijk geworden dat er een link is tussen plagiaten en cybersecurity. De 2024 editie is namelijk de eerste met vragen over cyberbeveiliging en de maatregelen die in dit verband worden genomen. Directe aanleiding daarvoor zijn NIS2 en “lokale” Duitse wetgeving.

Een op de vier

Een op de vier deelnemers aan het onderzoek heeft de laatste twee jaar te maken gehad met een “significant cyberbeveiligingsincident”. Hieronder vallen aantoonbaar gerichte aanvallen van hackers om toegang te krijgen tot bedrijfsgeheimen of met chantage bedoelingen.

Met die bedrijfsgeheimen kunnen dan weer vervolgens machines worden nagemaakt. Dit gebeurt in 42 procent van de bekende gevallen door criminelen die “professionele grootschalige plagiaatplegers” worden genoemd en in 18 procent door staatsbedrijven.

Het risico van namaakproducten voor mensen en machines wordt nog steeds als hoog beschouwd. 41 procent van de bedrijven waarvan de producten is nagemaakt meldt dat de plagiaten een risico vormen voor operators of gebruikers. Men spreekt over een gevaar voor de veilige werking. Daarmee wordt zowel de fysieke, mechanische veiligheid bedoeld als de digitale.

Mobiele versie afsluiten