Wat is de CO2 belasting van cloudopslag en streaming

3G is echt achterhaald

Jaren geleden heeft Greenpeace onderzoek gedaan naar het energieverbruik en de CO2 footprint van datacenters en diensten zoals cloudopslag en streaming in de VS. Dat onderzoek wordt nog steeds veel gebruikt, terwijl in de tussentijd veel is veranderd. Sinds vorige maand is er een nieuw document beschikbaar dat veel beter past bij de Europese markt.

Onderzoeksproject “Green Cloud Computing”

In Duitsland loopt op dit moment het onderzoeksproject “Green Cloud Computing”. De overheid financiert het, Öko-Institut en Fraunhofer IZM doen de onderzoeken. Vorige maand is een eerste set met resultaten gepresenteerd. Media december volgt een uitgebreide rapportage en een rekenmodel. Met dat model moet het in mogelijk worden betere milieueffectrapportages van datacenters op te stellen. Dat is vanwege de CO2 doelstellingen voor 2030 van de EU namelijk nodig (zie ook link).

Tussentijdse rapportage

Wat nu naar buiten is gebracht is niet meer dan een tussentijdse rapportage rond twee veel gebruikte cloud diensten. De onderzoekers hebben uitgerekend wat de CO2 uitstoot of productie is voor opslag in de cloud en het streamen van video.

Het eerste rekenmodel is betrekkelijk eenvoudig. Van drie datacenters die meedoen aan het onderzoek is uitgerekend hoeveel CO2 er per jaar en per Terabyte wordt uitgestoten. Voor eindgebruikers zullen de cijfers niet veel zeggen. Wel zal iedereen zien dat de verschillen tussen de drie datacenters zeer groot is. Het verschil kan +50 procent zijn.

Als dit soort rapportages verplicht worden (en dat gaat EU breed gebeuren!) zal het voor consumenten makkelijker zijn bij de selectie van opslag met de eco-footprint rekening te houden.

3G staat voor hoge CO2 uitstoot

De andere case die is gepresenteerd betreft het streamen van video. Berekend is de CO2 uitstoot over het hele traject van datacenter waar de video staat tot aan het device. De grafiek spreekt voor zich. HD content streamen via FttH is de minst belastende methode van content consumptie. 3G, wat nog steeds in veel landen wordt gebruikt is in vergelijking daarmee een extreem belastend communicatie netwerk. Een tot 45 keer hogere CO2 uitstoot per uur video streaming.

Uit de calculatie blijkt ook dat 5G echt bijdraagt aan een lagere CO2 uitstoot. Dat aspect is bij de operators en hun leveranciers al langer bekend, in de pers is er tot nu toe weinig over te vinden.

In het eindrapport, dat eind 2020 verschijnt, gaan de onderzoekers dieper in op het rekenmodel om de CO2 output van cloudopslag, streaming en andere diensten te bereken.

Mobiele versie afsluiten