Wat hebben de AVG en USB-C met elkaar gemeen?

EU wetgeving wordt ook elders gebruikt.

Met de invoering van de AVG was al te horen dat de EU hier de toon zet en dat andere landen zouden volgen. Recent is in Brussel een ruime meerderheid gevonden waarmee USB-C de enige echte standaard connector wordt. En ook dat voornemen is ver buiten Europa opgepakt.

Blauwdruk

USB-CDe AVG is een blauwdruk geworden voor heel wat privacy wetgeving. Landen als India en China zijn het Europese proces gaan volgen nog voor de verordening in werking trad. Kleinere landen als Chili deden dat ook. Zij hebben zo gezien wat de valkuilen zijn. In deze landen is inmiddels een afgeleidde van de AVG van kracht, die voor iedereen uit de EU zeer herkenbaar is.

Zelfs in Amerika, waar persoonsgegevens een hele andere positie hadden is op het niveau van de losse staten goed naar de AVG gekeken. Californië is de bekendste, maar zeker niet de enige staat met eigen wetgeving gebaseerd op de Engelse tekst van de AVG. Daarmee is de AVG een onderschat exportsucces van de EU geworden.

USB-C

Dat exportsucces zou zich nu weer kunnen gaan herhalen. Deze keer gaat het niet om diensten, maar om hardware. Brussel wil dat voor de meeste devices USB-C de enige toegestane connector wordt. Dat voornemen maakt deel uit van een breder pakket waarin onder andere ook wordt bepaald dat het leveren van de obligate oplader bij de smartphone tot het verleden gaat behoren.

Het was al bekend dat in Washington een voorstel te verwachten is (pdf) dat gedeeltelijk een kloon is van het Europese voornemen. Opvallend is vooral dat Amerika nu sneller in beweging komt dan bij de AVG. De USB-C regels voor de EU zijn immers nog niet van kracht.

Gisteren viel op dat de Braziliaanse toezichthouder eveneens kijkt naar USB-C. In dat land komt een openbare consultatie over het onderwerp. Tot 26 augustus kunnen burgers en bedrijfsleven laten weten wat zij van het idee USB-C als standaard vinden.

De AVG en binnenkort USB-C, de EU is op bepaalde onderwerpen schijnbaar toch in staat de toon te zetten. Dat leidt tot standaarden en harmonisatie waar consumenten en bedrijven van profiteren.

Mobiele versie afsluiten