Wat gebeurt er als 5G (bijna) even snel is als een vaste verbinding?

In de Amerikaanse tech pers is aandacht voor het naar elkaar toe kruipen van de 5G en vaste breedband verbinding. Reden daarvoor zijn de metingen van Speedtest. Dit soort scores vergelijken is lastig, maar dat er iets verandert is wel duidelijk. De vraag wat er gaat gebeuren is dan ook wel verklaarbaar.

Mobile only

grafiek blauw Toen 4G op de markt kwam waren er hordes analisten die beweerden dat hiermee de groei van kabel en xDSL verbindingen zou afzwakken. Een vaste verbinding was nu echt niet meer nodig. Kabelaars en telco’s zouden te maken krijgen met uitstroom van klanten die voor mobile only kozen.

Hoeveel fouter kan een voorspelling zijn? Het aantal mobile only abonnees in de meeste landen is weliswaar toegenomen, maar van massale uitstroom, omzetverlies en andere ellende is nooit sprake geweest.

Een ezel stoot zich niet twee keer aan de zelfde steen, maar toch. 5G was voor sommige analisten reden genoeg de oude 4G uitspraken af te stoffen en te herhalen. Tot op heden is dat verhaal dus wederom, of nog steeds niet, uitgekomen.

Verschil

Dat in Amerika door een deel van de pers de vraag wordt gesteld of 5G en fixed broadband direct met elkaar concurreren is iets dat in Nederland amper meer voorkomt. De reden daarvoor is simpel. Een groot land compleet verglazen is onmogelijk, in Nederland is dat wel een realistisch scenario. Als er in delen van Amerika geen glas kan komen dan is het ook logisch dat de snelheid van mobiel eerder in de buurt komt van wat er uit coax of koper geperst kan worden, met overstappen van klanten als gevolg.

De vraag 4G/5G of een vaste verbinding voor snel internet daarom voor Amerika meer zinvol dan voor Nederland. Hier zal 5G, ook bij hogere snelheden, maar op geringe schaal vaste verbindingen verdringen, omdat vast hier bijna altijd sneller is dan mobiel. De twee blijven dan ook gewoon naast elkaar bestaan. Speedtest scores van mobiel en vast met elkaar vergelijken heeft daarom hier, in tegenstelling tot in Amerika, weinig zin.

Mobiele versie afsluiten