Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Circulaire-IT Community Netwerk Meeting op 23 april

De eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. Het vindt plaats bij Eurofiber, in De Matriarch in Maarssen.

CIT-logo-400 circulaire-itBij hergebruik wordt snel gedacht aan tweedehands desktops, laptops en -steeds vaker- refurbished smartphones. Maar de handel in gebruikte netwerkapparatuur is al gaande sinds eind jaren 90. Bij het barsten van de internetbubbel kwam het extra op gang.

Ondanks het grijze gebied van licentie-hergebruik is er veel behoefte aan zowel het aanschaffen als het inleveren van gebruikte apparatuur. Een server of switch die niet meer voldoet voor een enterprise cloudprovider, kan nog prima functioneren voor een colocatieleverancier.

Veel vragen

Nog steeds kleven hier grote uitdagingen aan. De overdracht van zulke apparatuur is meer dan alleen een kwestie van het wachtwoord doorgeven. Gebruikslicenties en ondersteuning vanuit de fabrikanten kunnen een sta-in-de-weg zijn. Daarnaast is het niet altijd duidelijk bij wie een operator terecht kan als ze afwillen van hun apparatuur. Datacenterpartijen werken samen met ITAD-bedrijven, maar wat gebeurt er verder? Hoe selecteer je een partner, en wat is er bekend over het verdere traject van verkoop en eventuele verwerking? Een ander punt is het refresh-schema. Hoe lang gebruikt een datacenter de IT-apparatuur? En kan die levensduur worden opgerekt?

meer informatie op Circulaire-IT.nl

Mobiele versie afsluiten