Wat betekent Brexit voor de datacenters in Nederland?

Het blijft wachten op de uitkomst van de onderhandelingen

Al bijna twee jaar ligt de vraag op tafel of Brexit de business van datacenters in Nederland raakt. Tussentijds zijn er talloze politieke uitspraken gedaan en updatesessies door brancheorganisaties. Harde conclusies konden en kunnen niet getrokken worden. Dat maakt het extreem moeilijk zich hier op voor te bereiden.

Gereguleerde diensten opsplitsen

Toen de Britten in 2016 aangaven in meerderheid voor vertrek uit de EU te zijn zorgde dat voor de veel onrust. Maar die onrust betrof vooral sectoren die op de Britse eilanden actief waren met gereguleerde diensten. De banken hadden allang door dat ze de business moesten gaan opsplitsen in een EU en VK deel. Zo zijn er meer sectoren en bedrijven die zich sindsdien daarop focussen.

IT valt buiten de boot

IT bestaat uit de levering van goederen en veel dienstverlening. Datacenters kunnen in principe bieden doen, maar het laatste is dominant in het portfolio. De meeste IT dienstverleners hebben zich niet voorbereid op de komst van Brexit zoals de banken dat hebben gedaan. Een draaiboek op de plank hebben liggen leek niet nodig. Met de kennis van nu was dat wellicht een verkeerde inschatting.

Sinds medio 2019 is duidelijk dat de EU niet van plan is IT een bijzondere status te geven bij de detailonderhandelingen over Brexit. De Britse regering wil dat uiteraard wel, maar dan niet voor alle vormen van IT. En omdat er zoveel andere strijdpunten op tafel liggen die wel op veel persaandacht kunnen rekenen valt IT tot op heden gewoon buiten de boot.

Datacenters komen niet voor

In alle officiële stukken over Brexit en IT komt het begrip datacenters niet voor. Dat heeft alles te maken met de aandacht voor de data. Persoonsgegevens, belangrijke business data en dergelijke worden wel behandeld. Dat die in datacenters staan lijkt voor de discussies en standpunten weinig relevant.

Impact op bouwplannen datacenters

Ondanks alle onduidelijkheid rond het Brexit proces wordt voor insiders wel steeds duidelijk dat het impact heeft op de business. Bouwplannen van internationale spelers zijn namelijk – zonder veel ophef – de laatste jaren aangepast. Deze partijen houden er rekening mee dat veel meer data en applicaties strikt gescheiden moeten worden. Dat betekent heel simpel dat minimaal twee datacenters nodig zijn bedrijven die in zowel het VK als in de EU handelen, een in elk gebied. Minimaal twee, want redundantie zal dat aantal wel doen ophogen naar vier.

Nederland

Wie naar de Nederlandse datacenter markt kijkt merkt weinig van Brexit voorbereidingen. Een paar jaar terug was er sprake van nieuwe en additionele business. De laatste tijd zijn dat soort berichten amper meer te horen. Dat komt ook omdat voor het handjevol internationale spelers het verschuiven van bouwplannen vaker voorkomt.

Bedrijven en instellingen die van datacenters gebruik maken moeten bepalen wat zijn gaan doen in reactie op Brexit. De meeste alerte partijen hebben waarschijnlijk de stappen al genomen, mede na de tips van de Rijksoverheid. Maar voor de meerderheid blijft wachten op de uitkomst van de onderhandelingen en zal zich dan pas realiseren dat data en applicaties misschien wel verhuisd moeten worden. Tot die tijd kunnen datacenters in Nederland zich amper ergens op voorbereiden.

Mobiele versie afsluiten