Waarom zoveel AWS local zones?

Is het echt alleen vanwege de latency

Woensdag maakte AWS in een opmerkelijk lang persbericht bekend dat het in tientallen steden local zones gaat neerzetten. Amsterdam is een van de steden waar binnen twee jaar een dergelijke zone te verwachten is. Maar wat komt er precies en vooral ook waarom?

Latency

aws-logoAWS laat er geen gras over groeien. De komende twee jaar moeten er 32 nieuwe local zones bijkomen. Amsterdam krijgt er een en dat geldt ook voor Brussel. In Duitsland komen er zelfs twee, Berlijn en München. Die vier steden staan hier met opzet genoemd. Het illustreert dat de afstand tussen de local zones dus een paar honderd kilometer kan bedragen. Dat is niet veel. Is daarmee dan het in het persbericht genoemde latency probleem opgelost? Hoe groot dat probleem is en voor wie dat echt geldt blijkt niet uit het bericht. Showcases die het noemt zijn niet aansprekend of herkenbaar genoeg om van een grote marktvraag te kunnen spreken.

De afstand van de klant tot de data schijnt ook een belangrijke reden te zijn deze zones uit de grond te stampen. Compute, storage en databases dicht bij de klant. Dat klinkt heel erg als een edge oplossing. Als dat belangrijk is dan is deze stap van AWS dus ook te zien als een reactie op de overname van Linode door Akamai.

Content

Netflix als AWS klant wordt uitgebreid beschreven als een showcase van de local zones. Content (storage) op de randen, dicht bij de gebruikers. Alles dat minder vaak nodig is kan dan ergens in de oorspronkelijke hyperscaler omgeving blijven. Streaming en local zones, dat is een duidelijke case. Maar het zal toch niet zijn dat AWS alleen voor dit type klant aan de slag gaat? Zoveel streaming aanbieders zijn er immers ook weer niet.

Compliancy

Er is een mogelijk belangrijk voordeel dat het bedrijf niet expliciet benoemd. Dat is raar, want uit de naam van de aanbod kan het wel worden gehaald. Wie weet is dit ook een manier om klanten te werven die de data binnen de landsgrenzen moeten houden. Local komt 26 keer voor in het persbericht. GDPR of Compliancy elk 0 keer.

Vreemd, want bij elke keer dat Azure of GCS tot nu toe communiceerden over het vergroten van de lokale footprint is dat wel altijd benoemd. Misschien volgt het AWS persbericht over de link tussen compliancy en local zones later nog. Bijvoorbeeld als de zone Brussel of Amsterdam daadwerkelijk wordt geopend. Dat kan binnen twee jaar het geval zijn, maar het zou niet de eerste keer zijn dat de planning van een hyperscaler tussentijds wordt aangepast.

 

Mobiele versie afsluiten