Waarom wachtwoordmanagers nodig zijn: steekproef van Keeper Security

ook om het gebruik van de post-it door werknemers te voorkomen

Keeper_securityKeeper Security, aanbieder van wachtwoordmanagers, laat zien waarom wachtwoorden zo vaak en makkelijk in verkeerde handen komen. Een steekproef onder 1.000 werknemers toont namelijk aan dat de post-it nog steeds en op grote schaal voorkomt. Dit ondanks het feit dat wachtwoordmanagers voor echt iedereen en elk device beschikbaar zijn.

Eerst voor een subset van de markt

Over wachtwoordmanagers is in het verleden vooral op technische fora geschreven. Ze werden beschouwd als iets voor nerds, security professionals. Eigenlijk maar een kleine subset van alle IT gebruikers. Wat dat betreft zijn er overeenkomsten met VPN diensten, ook die waren namelijk in het begin iets voor een kleine groep. De standaard IT nieuwssites besteedden er weinig aandacht aan.

Dat is inmiddels wel veranderd. Iedereen is ondertussen overtuigd van de meerwaarde van een VPN. Het is niet langer een dienst die dedicated hardware nodig heeft en vooral voor enterprises is bedoeld. In Nederland heeft menig thuiswerker inmiddels al geruime ervaring met het aanzetten van de VPN voordat hij of zijn verbinding maakt met het kantoornetwerk. Dat het aanmeldproces in een scriptje draait maakt het allemaal nog makkelijk.

Weinig B2B aandacht

Wachtwoordmanagers zijn ook makkelijk. Maar toch is het een dienst die veel minder vanuit de bedrijven naar de werknemers wordt gepushed. Daarom is de meeste communicatie daarover niet in de B2B titels te vinden maar op de B2C websites. Bijzonder daarbij is dat ook in B2B omgeving de meerwaarde van dit soort handige tools glashelder is.

Er gaat dus iets mis met de communicatie en positionering van de wachtwoordmanagers. Dat is ook de strekking van de steekproef van Keeper Security. Het bedrijf stelde vast dat 43 procent van de personen aangaf 1 wachtwoord voor meerdere diensten, zowel zakelijk als privé, te gebruiken. Dit is verklaarbaar, omdat het zo lastig is meerdere wachtwoorden te onthouden.

Onthutsende cijfers

Omdat het zo moeilijk is wachtwoorden te onthouden heeft 49 procent van de werknemers volgens de steekproef een document in een cloud staan met daarop de wachtwoorden. Net iets meer, 50 procent, heeft een document met wachtwoorden op de lokale machine staan. Wachtwoorden ergens op de smartphone opslaan komt schijnbaar ook veel voor. 54 procent zegt dat te doen. Een post-it met wachtwoord is overigens bekend bij 57 procent.

Andere onthutsende cijfers zijn in het persbericht te lezen over bedrijfsbeleid dat het delen van wachtwoorden (!) toestaat en de onmogelijkheid complexe wachtwoorden aan te maken.

Wat moet er gebeuren?

Er moet dus iets gebeuren en de vraag is ook waarom er door het kanaal naar de zakelijke markt zo weinig over wordt gecommuniceerd. Is dit een dienst die men toch vooral als een consumentendienst ziet, zijn de marges niet aantrekkelijk genoeg of ziet men laaghangend fruit over het hoofd? Als de cijfers van Keeper Security kloppen dan kan een campagne voor het zakelijke gebruik van wachtwoordmanagers helemaal geen kwaad.

Mobiele versie afsluiten