Waar komt het chipstekort vandaan

En waarom is de automobielsector hoofdschuldige

Al meer dan een jaar is er sprake van een mondiaal chipstekort. IT componenten en devices zijn daardoor fors duurder geworden. De levertijden zijn onvoorspelbaar en niemand weet wanneer er een einde komt aan deze bijzondere situatie. Maar wat is eindelijk de oorzaak?

chipsDe afgelopen maanden overheersen twee totaal verschillende berichten de IT sector. Aan de ene kant is er sprake van dat bedrijven als Intel voor onvoorstelbaar grote bedrijven fabrieken uit de grond stampen om de tekorten aan chips te bestrijden. Aan de andere kant zijn er de meldingen van bedrijven als Seagate, Western Digital, Dell en HP dat men somber is over de omzetontwikkelingen de rest van het jaar en begin 2023.

Tegenstelling

Dat klink als zowel een tekort aan chips als het risico op een overschot, want als de vraag naar computers wegvalt dan zijn er heel veel componenten niet nodig. Is er dus sprake van een tegenstelling?

Het antwoord is dat de het nog allemaal is complexer is. Er is nog steeds een tekort aan chips en als er een oorzaak is dan is het wel het totale gebrek aan vertrouwen en inzicht in de markt.

Tijdens MayContainHackers (MCH2022) is er een Engelstalige presentatie gehouden met als titel “Where did all the parts go – the 202x component availability trashfire”. Het is een zeer goed te volgen verhaal over de rol van de automobielsector als grootste aanjager van de huidige problemen en het sneeuwbal effect dat iedereen die componenten nodig heeft raakt.

Geen oplossing in zicht

Oorzaak en effect constateren en beschrijven is een ding. Het nadenken over een oplossing is iets anders. Een van de redenen waarom ITchannelPRO op deze presentatie wijst is precies dat laatste. Volgens de spreker is er zoveel ontregeld dat producenten en inkopers elkaar niet meer vertrouwen. Informatie delen tussen partijen komt daardoor minder voor. Het gevolg daarvan is weer dat JIT (Just In Time) leveringen in de automobielsector niet meer aan de orde zijn. Aangezien dat een enorme afnemer is van IT heeft dat ook impact op de rest van de markt.

Het uit de grond stampen van chips fabrieken is dan ook niet de oplossing voor het bestaande probleem. Waarom dat zo is wordt ook in deze zeer leerzame presentatie uitgelegd. Echt een aanrader!

Mobiele versie afsluiten