Waar blijven de successen van edge computing?

datacenter - datacentersTijdens CloudFest 2021 is meerdere keren gesproken over edge computing, er is ook gericht gevraagd naar concrete successen. Niemand had die paraat. Gebeurt er eigenlijk wel wat aan de edge of staat die ontwikkeling stil?

Geringe vraag naar de edge

De opmerkingen tijdens CloudFest over de edge sluiten naadloos aan op uitspraken van de Equinix directie. Medio januari van dit jaar heeft deze datacenter gigant op een analistenbijeenkomst letterlijk gezegd verbaasd en teleurgesteld te zijn over de geringe vraag naar de edge. Vergelijkbare signalen zijn ook te horen bij Europese datacenters en dus tijdens CloudFest.

Definitieprobleem

Waarom de edge tot nu toe tegenvalt is daarbij te begrijpen. Het begint er mee dat er geen vaste definitie is. Als Equinix over de edge spreekt gaat het (zeer waarschijnlijk) over datacenters. Maar als Dell of HP de term gebruikt kan het over speciale hardware gaan. Vervolgens blijkt dat een edge datacenter voor Equinix (en andere mondiale aanbieders) naar omvang en stroomverbruik gemeten een bovengemiddeld grote regionale colo aanbieder kan zijn.

Daar komt dan ook duidelijk naar voren dat edge datacenters een idee zijn dat past bij de Amerikaanse markt. Afstanden van meer dan 100 mijl tussen datacenters zijn daar de regel, niet de uitzondering. In Europa en al helemaal in Nederland gaat dat niet op. Hier zit alles veel dichter op elkaar.

Kosten van de edge

Wat de edge ook best lastig maakt is de kostencomponent. Een infrastructuur met een dedicated edge datacenter kan in Amerika tot de helft duurder zijn dan alles bij AWS neerzetten. Die rekensom kan ook opgaan voor de andere hyperscalers.

Edge paradox

Dat tijdens CloudFest niemand een concreet en herkenbare edge succesverhaal paraat had is jammer, maar wel begrijpelijk. Wat tijdens de discussie ook nog werd opgemerkt is dat het ontbreken van een strakke definitie niet bevorderlijk is om de markt te overtuigen van het nut van de edge.

Het vreemde is echter dat veel bedrijven allang een IT architectuur hebben waarbij dicht bij de bron data wordt opgeslagen en verwerkt. Die plekken zijn onderdeel in een keten, waar ook clouds of colo datacenters deel van uitmaken. Volgens een van de definities zijn dat dus edge computing en datacenters. De paradox is dan ook dat datacenters zeggen dat de edge markt niet uit de startblokken komt, terwijl er al zat cases van successen zijn die volledig aan het ideale edge plaatje voldoen.

Mobiele versie afsluiten