Waar blijft de impact van de tech consolidatie op het kanaal?

Een voorspelling die nog niet is uitgekomen

overname-verkoopBegin 2020 was links en rechts in het kanaal te horen dat men zich afvroeg of de tech consolidatie zou versnellen en wat de impact zou worden. Dat was immers wat externe deskundigen voorspelden. Die vraag is snel naar de achtergrond verdwenen omdat van maart iedereen alle zeilen moest bijzetten om de pandemie het hoofd te bieden.

De eerste maanden van het vorig jaar speelden vragen die nu heel vreemd overkomen. Zou IBM Red Hat verder integreren en daarmee een deel van de twee gescheiden kanalen, en dan vooral de partnerprogramma’s, komen te vervallen? Dat HPE Gray had overgenomen trok veel minder de aandacht, maar in dat specifieke deel van het kanaal maakte men zich wel zorgen.

Wie geen zaken deed met deze grote namen begreep wel waar het over ging. Het aantal en tempo van overnames zouden alleen maar doorgaan. Dat was de algemene teneur. Eten of gegeten worden. En dat gold niet alleen voor fabrikanten, maar ook voor distributeurs en natuurlijk de IT resellers, MSP’s en alle andere spelers in de IT keten.

Zoals gezegd is de aandacht voor het onderwerp snel afgenomen. En toch zijn er overnames geweest. Maar we weten ook dat enkele overnames niet zijn doorgegaan omdat de marktvooruitzichten te onzeker waren. Daarom zijn er nu nog bijvoorbeeld printers van Xerox en HP te koop. De impact van die overname zou zeer groot zijn geweest en dat had absoluut negatieve gevolgen voor het kanaal gehad.

Ruim 100 overnames

Ondanks de pandemie en de grote onzekerheid die dat veroorzaakte zijn er in 2020 echt heel veel overnames geweest. ITchannelPRO heeft het afgelopen jaar op ruim 100 verschillende overnames in de IT sector gewezen. Van fabrikant, via distributeur tot vooral het reseller en MSP kanaal. Het aantal geeft toch echt aan dat er sprake is van tech consolidatie. We hebben ook nieuwe vormen van clustering benoemd en daarbij aangegeven dat dat wel eens een nieuwe trend kan worden.

Maar een ding lijkt niet te gebeuren. In weerwil van alle voorspellingen: de tech consolidaties hebben geen drastische impact op het kanaal. In ieder geval nog niet. De voorspellingen dat het kanaal in 2020 op de schop zou gaan zijn gewoon niet uitgekomen.

Mobiele versie afsluiten