Vrouwen in de IT ‘Inclusiviteit steeds belangrijker in IT’

Raisa Ghazi, politiek wetenschapper met focus op IT

Nederland is vijfde in de ‘European Gender Equality Index 2020’. Deze lijst vermeldt Zwitserland als koploper in gendergelijkheid. Hoe staat het eigenlijk met genderdiversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse IT? In een reeks gesprekken met topvrouwen, Pauline Lauer van Alderwerelt van Rosenburgh spreekt hierover als eerste met Raisa Ghazi.

Raisa-400Raisa is politiek wetenschapper gefocust op IT. Zij is al een paar jaar een veelgevraagd spreker en panellist  over genderdiversiteit en inclusiviteit, zowel in Nederland maar ook internationaal. Op YouTube staat een boeiend interview met Prins Constantijn van Oranje over dit onderwerp. Op haar website staat onderstaande quote prominent op haar Homepage. Dit is een vrije Nederlandse vertaling van mijn hand:

“Ik geloof dat het onderwerp inclusie en inclusiviteit steeds belangrijker wordt in de IT-sector en dus wil ik op de werkvloer meer bewustzijn creëren over deze onderwerpen. En wat de technologiesector kan doen om vooringenomenheid te verminderen en ethischer te worden.”

Raisa kwam tijdens haar studie politicologie tot de conclusie dat IT wereldwijd een van de machtigste branches is. Na haar master Entrepreneurship aan Nyenrode behaalde ze aan de Universiteit van Amsterdam haar pre-master Politieke Wetenschappen. Vervolgens voltooide zij haar master International Relations. Raisa vindt het belangrijk dat de politiek het belang van technologie meer erkent en hierover ook meer kennis opdoet.

IT niets voor meisjes

Na deze studies wilde Raisa ook leren coderen. Daardoor belandde ze bij een startup coderingsbedrijf. Ze werd door dat bedrijf echter gelijk gevraagd als VP Sales in het MT. In deze rol heeft ze veel geleerd over gendergelijkheid en inclusiviteit. Op dit kantoor was de verhouding tussen mannen en vrouwen redelijk gelijk. Opmerkelijk was dat de meeste vrouwen heel goed konden coderen. Terwijl zij in hun jonge jaren vonden dat IT niets voor meisjes was.

Ongelukkige detachering

Bij de startup werden werknemers gedetacheerd na afronding van een coderings-bootcamp. Veel vrouwen kwamen helaas niet uit de verf bij hun opdrachtgevers, terwijl zij juist waren opgebloeid in de bootcamp. Na een zorgvuldige analyse bleek dat de bedrijven vaak niet heel divers waren en weinig inclusief richting vrouwen. Dat leidde vervolgens weer tot onbegrip en onzekerheid bij de gedetacheerde vrouwen.

High Tech Tea

Raisa besloot tot het opzetten van de High Tech Tea, met als doel deze vrouwen te versterken. Bijeenkomsten en events verdrijven de eenzaamheid of isolatie die zij ondervonden door onbewuste buitensluiting bij hun opdrachtgevers. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen van deze groep ‘high potentials’ weer hersteld. Dat is een aanpak die aanspreekt.

Raisa heeft de High Tech Tea inmiddels uitgebreid naar een event met duizenden bezoekers en prominente sprekers. Ze wil drie punten meegeven over hoe zij denkt gendergelijkheid en inclusiviteit in de IT te kunnen verbeteren.

  1. Realiseer dat diversiteit ontzettend belangrijk is voor het ontwikkelen van inclusieve systemen en dat het gebrek aan inclusieve systemen gevaarlijk kan zijn: denk bijvoorbeeld aan medische robots die geen kennis hebben van het vrouwenlichaam. Door het betrekken van verschillende mensen bij het ontwikkelen van IT-systemen zal eerder worden voorkomen dat deze systemen alleen zijn gemaakt voor een selecte groep.
  2. Inclusie zit in de details. Veel taal in de IT-sector is gender coded (en erg mannelijk). Meer vrouwen in een bedrijf? Gebruik dan neutrale taal in bijvoorbeeld vacatures.
  3. Werk aan de eigen bias – Iedereen blijkt namelijk bias te hebben. We blijken al vooroordelen te hebben vanaf een paar maanden oud. Daardoor zou je kunnen stellen dat wie niet actief inclusief probeert te zijn, waarschijnlijk per ongeluk mensen buitensluit.

 

(Dit artikel van Pauline Lauer van Alderwerelt van Rosenburgh verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5. Het is de eerste uit een serie van 3 aritkelen.)

Mobiele versie afsluiten