Voorspellingen: Forrester ziet cloud nationalisme in 2022

Lezers van ITchannelPRO weten wel beter

Het einde van het jaar nadert en analisten zoals Forrester, gevolgd door vendoren, starten met het verspreiden van voorspellingen. Dat belooft weer een groot aantal persberichten en uitnodigingen voor het bijwonen van (online) sessies. Zowel het kanaal als de pers worden hiervoor benaderd en iedereen wil komen met een top 5 of top 10 die op punten echt opvalt.

Top 3 cloud voorspellingen

cloudForrester is er vroeg bij met die voorspellingen. Vooralsnog is het een top 3 voor wat betreft de ontwikkelingen rond de cloud. Een van de genoemde punten valt op. Dat is dus precies wat de afzender wil bereiken.

De vraag is echter wel of de reden van het opvallen ook zo is bedoeld. Er wordt namelijk beweerd dat 2022 het jaar wordt waarin cloud nationalisme niet meer weg te denken valt. De handelsoorlog tussen Amerika en China is genoemd als reden. Dat de EU stappen neemt richting data soevereiniteit is ook beschreven.

Eigen clouds

Cloud nationalisme is een goed gekozen term. De vlag dekt de lading. De drie grote handelsblokken, Amerika, China en de EU nemen inderdaad maatregelen die er toe moeten leiden dat de eigen clouds een streepje voor hebben.

Wat in de prognose 2022 ontbreekt zijn twee belangrijke kanttekeningen. De eerste is dat in ieder geval voor de EU geldt dat data soevereiniteit niet voor elke cloud toepassing geldt. Wie zijn vakantiefoto’s naar een Amerikaanse publieke cloud uploadt zal niet worden tegengewerkt. Wat dat betreft maakt de EU wel een onderscheid tussen de soorten data die in clouds kunnen worden gestald.

De tweede kanttekening betreft de start van de genoemde ontwikkeling. Het komt ergens vreemd over dat Forrester nu pas in de gaten heeft dat er iets gebeurt wat de term cloud nationalisme verdient. Dat binnen de EU al jaren bij de keuze van cloud goed wordt gelet op de positie en herkomst van de aanbieders is toch wel algemeen bekend. ITchannelPRO kan de lezers voor de zoveelste keer wijzen op Schremms, de Patriot Act en Safe Harbor. We kunnen ook wijzen op acties in Nederland en Duitsland die het gebruik van cloud office pakketten feitelijk onmogelijk hebben gemaakt. Dat wil zeggen, als de data en metadata de oceaan overgaat. Niet voor niets worden nu overal in de EU kleinere  lokaties ontwikkeld door de hyperscalers

Misschien bedoelt Forrester alleen maar te zeggen dat deze vorm van het beschermen van data en eigendom volgend jaar gewoon de standaard wordt. Een klant mag er dan op vertrouwen dat zijn belangrijke data, IE en andere waardevolle digitale goederen en processen standaard in de EU blijven.

Mobiele versie afsluiten