Voorspelling: voor software ziet de markt er beter uit dan voor hardware

Impact van het langer thuiswerken

Welke beweging maken de investeringen in hardware en software de komende periode, een eerste voorzichtige voorspelling.

Thuiswerken blijft

thuiswerkenGrote Amerikaanse bedrijven hebben de laatste weken aangegeven dat het personeel voorlopig van huis uit blijft werken. In een aantal gevallen, zoals bij Microsoft, is zelfs op de zeer lange baan geschoven (“indefinitely”). Dat is gecommuniceerd naar de werknemers, de politiek en de aandeelhouders. Er is nog een groep voor wie dit belangrijk is: de IT sector.

De meldingen van de giganten komen niet als een verrassing. Het Covid-19 virus is in grote delen van Amerika beduidend minder onder controle dan hier in Nederland. Berichten dat we hier allemaal weer naar kantoor kunnen gaan zijn overigens nog niet gesignaleerd. Het gebeurt wel, al mondjesmaat, maar het wordt amper aan de grote klok gehangen.

Voor de IT sector in Amerika is het nieuws over het langer thuiswerken belangrijk. Ook voor de IT leveranciers in Nederland is het ontbreken van nieuws over de plek van het werken iets waar beter naar gekeken wordt. Zo verschillend als de ontwikkelingen voor de werknemers in de twee landen zijn, zo gering zijn de verschillen voor de hard- en software leveranciers.

Impact op IT budgetten

We zitten nu aan het einde van Q3-2021. Het laatste kwartaal wil iedereen in de keten nog een goede omzet draaien. Er wordt ook al over Q1-2022 nagedacht. Maar wat is de impact op de IT budgetten als bij de grootste bedrijven het “tijdelijke” verder wordt verlengd of in Nederland het thuiswerken nog meer wordt ingebed en tot de standaard verklaard?

IDC, Gartner en alle andere bureaus kunnen niet teruggrijpen op de data van een vergelijkbare situatie. Voor 2020 was er in het Westen althans geen eerder periode waarin de plek van het werken snel en radicaal veranderde. De cijfers van 2020 gebruiken heeft weinig zin. Wat er toen halsoverkop is aangekocht is na een of twee jaar niet toe aan vervanging. De hoogte van de IT uitgaven en waaraan geld is uitgegeven in 2020 zijn ongeschikt als uitgangspunt. Daarbij komt dat door de verstoorde productie processen en hogere prijzen investeringen heroverwogen gaan worden.

Het maken van omzetprognoses voor met name hardware is daarom dit najaar nog moeilijker dan het al was. Voor software en diensten is het iets minder lastig. Daar spelen levertijden veel minder een rol. Evenmin ligt het voor de hand dat licenties voor diensten die handig en praktisch zijn, denk aan collaboration tools,  op grote schaal worden opgezegd door het veranderen van de fysieke werkplek. Een voorzichtige voorspelling is dan ook dat leveranciers van software en (cloud-) diensten de komende periode minder rekening hoeven te houden met marktverstoring dan de collega’s met hardware producten. Voor die laatste groep spelen wel erg veel nieuwe en onbekende factoren een rol.

Mobiele versie afsluiten