Voorspelling over het einde van on-premise back-up klopt niet

Rittal-serverrackDat cloud providers van mening zijn dat de on-premise back-up geen toekomst heeft is logisch. Ze voorspellen al een paar jaar dat het einde daarvan daarom in zicht is. Die wens is tot op heden niet uitgekomen. Nog belangrijker is dat het vooral een ongewenste ontwikkeling zou zijn.

Cloud back-up groei

In een van de artikelen waarin cloud providers het einde van de on-premise back-up onder de aandacht brengen wordt gewezen naar een extern onderzoek. Research and Markets Ltd. verwacht dat de markt voor cloud back-up zal verviervoudigen. Het gaat daarbij om een markt van meer dan $8 miljard in 2027. Dat komt overeen met een jaarlijkse groei van 23 procent.

De prognose valt op en begrijpelijk dat menig vendor en wederverkoper zal denken dat cloud back-up als warme broodjes over de toonbank gaat. Dat klopt ook. Iedereen die nu al dergelijke cloud diensten verkoopt weet dat het een dienst is waar veel vraag naar is.

Nadeel en voordeel

Het is makkelijk door die enorme groeicijfers de basics van back-ups over het hoofd te zien. Elke professional en elke auditor zal daar wel over beginnen. Een back-up die alleen uit cloud opslag bestaat voldoet niet aan de regels. Er is een 1,2,3 regel die niet voor niets specifiek meerdere soorten van opslag medium noemt. Een back-up in de cloud is opslag op een harde schijf. Dat is zeer waarschijnlijk het zelfde medium waar de eerste back-up op staat. De cloud back-up heeft wel als voordeel de grote fysieke afstand tussen de verschillende locaties. Wie niet goed nadenkt over een goede back-up strategie heeft daarom met de keuze dat in de cloud onder te brengen zowel een voordeel als een nadeel te pakken.

On-premise back-up EOL?

Maar de meeste aandacht moet uitgaan naar de vraag of een on-premise back-up EOL verklaard moet worden. Wat pleit voor het schrappen van deze specifieke opslag is dat de kosten voor hardware en software toenemen. Tegelijk wordt het steeds lastiger deze opslag veilig te houden.

Er is echter ook iets dat pleit voor het in stand houden van een lokale reserve set van actuele data. De afhankelijk van data die op externe locaties is ondergebracht is toegenomen. Als de externe cloud en applicaties onbereikbaar zijn kunnen veel bedrijven nog maar weinig doen. Om die reden zijn er steeds meer bedrijven die eisen stellen aan de data en applicaties waar ze in geval van nood lokaal op kunnen teruggrijpen. Dat betekent ook dat zij lokaal een back-up wensen.

Deze laatste ontwikkeling valt minder op en is zeker niet in het belang van de cloud providers. Maar wie de moeite neemt goed naar de marktontwikkelingen te kijken ziet een toenemende vraag en aanbod naar een bepaald soort robuuste serverkasten. Dit type kast wordt gepositioneerd en ingezet om lokaal te kunnen doorwerken. Het is ook de plek waar de on-premise back-up zich bevindt.

Mobiele versie afsluiten