Volgens Dell Oro gaan investeringen voor de edge flink omlaag

groeivertraging van 39 procent in 6 maanden tijd

Een nieuw rapport van de Dell Oro Group over de edge bevestigt wat ITchannelPRO al eerder schreef: er gebeurt minder. De analisten zien weliswaar dat er nog steeds flink geld voor investeringen in de edge wordt gereserveerd, maar in totaal is er 39 procent minder beschikbaar dan begin dit jaar is voorspeld.

Definitie edge

Dell'OroEen discussie over de edge kan lastig zijn. Het ontbreken van een definitie die overal ter wereld past is daarvoor verantwoordelijk. Er zijn dus wel definities, maar die zijn in de regel beperkt bruikbaar. Wat Verizon of AT&T onder de edge verstaan gebaseerd op de Amerikaanse markt is voor de telco markt in Nederland onbruikbaar. Een multinational met tientallen locaties en complexe IT verstaat onder de edge zeer waarschijnlijk net iets anders dan de IT consultant van een onderneming die in West Europa een handvol filialen heeft.

Verwarring over wat de edge is speelt echt een rol. De edge waar Dell Oro het over heeft is bijvoorbeeld MEC (multi-access edge computing) met daarbij de focus op mobile edge computing. Daarmee lijkt het rapport, dat net is uitgekomen, veel minder te gaan over edge datacenters en edge computing rondom productiefaciliteiten.

Edge en 5G

Het gaat wel over de edge die afhankelijk is van mobiele verbindingen en daarbij speelt 5G een essentiële rol. Om de bevindingen van de marktonderzoekers te begrijpen moet ene bruggetje worden geslagen. De investeringen in Edge vallen opeens tegen omdat er iets met 5G aan de hand is.

China

Wat er met 5G loos is kan iedereen wel terugvinden. Een grote Chinese leverancier, formeel nog marktleider op het gebied van 5G hardware, kan niet meer leveren. De afnemers waarmee contracten zijn gesloten kunnen niet op stel en sprong wisselen van aanbieder. Los van de kapitaalvernietiging die dat veroorzaakt is er nog een ander horde. Het aanbod van de concurrentie is schijnbaar niet in voldoende mate en tempo leverbaar.

Gebrek componenten

Dat er sprake is van een gebrek aan bepaalde componenten speelt uiteraard ook een rol, maar of die in deze markt groot is valt niet te achterhalen. Wel is er sprake van het heroverwegen van de gehele businesscase. Binnen het MEC concept gingen de meeste telco’s uit van eigen (edge) datacenters. Nu komt, vooral door de inbreng van de hyperscalers, daar een alternatief voor. Dat betekent dat men opnieuw gaat calculeren om de impact van de langere termijn investeringen en rendementen te bepalen.

Gebruikers

Het opnieuw kijken naar de businesscase gebeurt door de aanbieders. Waar het opvallend stil blijft is bij de gebruikers. Die maken sinds vorig jaar maar mondjesmaat gebruik van 5G, ook in landen waar telco’s claimen maximale dekking te hebben. Plannen om het in een zakelijke context te integreren zijn op veel plekken op de lange baan geschoven. Gevolg daarvan is weer dat de inkomsten voor 5G tegenvallen.

Dell Oro heet gelijk

Dat Dell Oro schrijft over minder investeringen in de edge klopt, maar de echte oorzaak heet 5G.

Mobiele versie afsluiten