Volgende stap in appbeleid van de overheid bekend

Wat gaat het bedrijfsleven doen?

Vorige week heeft de staatssecretaris van BZK de Tweede Kamer geïnformeerd over het appbeleid van de overheid. Zoals te verwachten zal dat verder worden aangescherpt. Rijksambtenaren met ter beschikking gestelde mobiele devices kunnen volgend jaar niet meer van alles uit de appstores op de tablet of smartphone installeren.

rijksoverheidDe brief van de staatssecretaris is duidelijk over welke apps het gaat die niets te zoeken hebben op devices van rijksambtenaren. Het gaat om alles van bedrijven uit “landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen.“ Die definitie leidt op bepaalde online kanalen tot uiterst voorspelbare beschuldigingen die geen hout snijden.

Steekproef en motivatie

Door die gefabriceerde ophef ontgaat het de meesten dat in de brief ook iets staat over de resultaten tot nu toe. Op dit moment wordt het de doelgroep bepaalde apps ontraden. Uit een steekproef blijkt dat die boodschap goed overkomt en wordt opgevolgd. Positief nieuws dus, want het laat zien dat de doelgroep de problematiek van dergelijke apps volkomen begrijpt.

Met een geïnformeerde en gemotiveerde doelgroep zal de vervolgstap betrekkelijk makkelijk te implementeren zijn. Die komt er op neer dat het aanbod van toegestane apps drastisch zal verminderen. “Wanneer er gebruik gemaakt wordt van ‘managed apparaten’ kunnen alleen vooraf toegestane apps gebruikt worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een risicogebaseerde lijst van toegestane apps. “

Bedrijfsleven

Nu de rijksoverheid op dit terrein flinke stappen maakt is de rest van Nederland aan de beurt. Dat lagere overheden het rijksbeleid gaan volgen spreekt voor zich. Het wordt tijd voor het bedrijfsleven beter naar de mobiele devices en apps te kijken.

Maar hoe zit dat met alle toeleveranciers, het bedrijfsleven ? Ooit zag de redactie bij een IT bedrijf dat een vooraanstaande positie inneemt als toeleverancier voor menig overheidsproject dat uitbundig van een social media platform uit China werd gebruikt. Zonder enig voorbehoud video opnames van de werkvloer maken en delen. Als de rijksoverheid dat voor de eigen personeelsleden onmogelijk maakt dan moeten leveranciers ook echt aan de bak met appbeleid.  Het alternatief is wachten tot een overheidsklant op de deur klopt met een vervelende opmerking.

Mobiele versie afsluiten