Voiceworks helpt bij bouw Internet of Things netwerk in Flevoland

voiceworks-helpt-bij-bouw-internet-of-things-netwerk-in-flevoland

Voiceworks draagt bij aan de realisatie van een Internet of Things-netwerk in Flevoland, een crowdsourcing-initiatief van The Things Network (TTN). TTN wil een open en gratis draadloos netwerk bouwen in verschillende regio’s over de hele wereld, met behulp van LoRa-technologie.

Met dit datanetwerk kunnen applicaties en objecten worden verbonden, en ontstaat een Internet of Things. TTN Flevoland heeft de ambitie om provincie Flevoland volledig van een vrij toegankelijk LoRa-netwerk te voorzien en werkt hiervoor samen met bedrijven en particulieren, waaronder Voiceworks. Het bedrijf rolt hiertoe een aantal LoRa-gateways uit in Almere, als onderdeel van het TTN Flevoland initiatief.

LoRa

LoRa staat voor “Long Range” en is een LPWAN, Low Power Wide Area Network, technologie. Deze nieuwe techniek is specifiek ontwikkeld voor het Internet of Things (IoT). Voiceworks helpt het TTN-initiatief door LoRa-gateways in Almere te plaatsen en open te stellen voor iedereen binnen het dekkingsgebied van het TTN-netwerk in Flevoland. Het voordeel van een LoRa-netwerk ten opzichte van een wifi-netwerk zit hem met name in het bereik. Een LoRa-gateway heeft een bereik van enkele kilometers of meer met lage bandbreedte voor gelegenheidsgebruik, waar wifi gewoonlijk slechts een paar honderd meter haalt, maar een hoge bandbreedte heeft voor kantoor en thuis gebruik.

Met de nieuwe LoRa-technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik draadloos informatie uitwisselen. Deze kenmerken maken het een ideaal netwerk voor het Internet of Things. Zo kunnen kleine apparaten, zoals elektriciteitsmeters, watersensors en bewegingsdetectoren, berichten met statusupdates zenden naar een centraal platform van TTN waar ontwikkelaars deze kunnen uitlezen. De definitieve architectuur zal echter opgebouwd worden door slimme decentrale technologie partijen, die de data naar hun eigen “application server” halen en hier verder verwerken. Deze zal begin volgend jaar worden uitgerold.

Springplank voor nieuwe toepassingen

Stijn Nijhuis, CEO van Voiceworks: “Als innovatieve partij willen we graag nieuwe technieken introduceren en waar mogelijk bijzondere initiatieven ondersteunen. Zo ook het crowdsourcing-initiatief van TTN. We staan hiermee aan de wieg van de nieuwe LoRa-technologie en kunnen de kansen die hieruit voortkomen goed inschatten en benutten.” Het bedrijf is voornemens samenwerkingsverbanden op te starten met onder meer de gemeente Almere, de provincie Flevoland, onderwijsinstellingen, individuen en het bedrijfleven in de regio om nieuwe mogelijke toepassingen van de LoRa-technologie te ontwikkelen en testen. 

Internet of Things in de maatschappij

LoRa-technologie is een boost voor IoT ofwel “het internet der dingen”. Anders dan we met het wifi-netwerk gewend zijn, zal de benodigde apparatuur zo klein zijn, dat deze aan een kattenhalsband of sleutelbos gehangen kan worden of in een deurbelknop past. De LoRa-technologie vraagt dusdanig weinig stroom, dat een normale batterij een heel jaar mee kan gaan. Hierdoor wordt het mogelijk om elke vuilnisbak, fiets, openbare parkeerplaats en zelfs boom te voorzien van een sensor die een bepaalde status kan doorgeven. Deze objecten kunnen meldingen afgeven als: kom mij leeghalen want ik ben vol, ik beweeg maar ben gestolen, er is hier geen plaats meer, of ik moet worden gekapt want ik ben ziek. Het internet der dingen is hiermee niet slechts iets van de toekomst, maar nu al toepasbaar in de  maatschappij. Nijhuis: “Door deze technologie te omarmen, kunnen we wat betekenen voor de provincie Flevoland en zijn inwoners; zij kunnen binnen niet onafzienbare tijd de voordelen van het IoT aan den lijve ondervinden.”

Partners

Ook voor de partners van Voiceworks biedt de participatie aan het TTN-initiatief voordelen, volgens Nijhuis: “Partners krijgen de mogelijkheid met hun neus bovenop de nieuwste ontwikkelingen te zitten en we hopen in de nabije toekomst samen met hen innovatieve diensten over dit netwerk te kunnen ontwikkelen. Nu zien we TTN echter nog vooral als een proeftuin voor een jonge, veelbelovende technologie. Vandaar ook dat wij in het allereerste begin hebben deelgenomen in hun kickstart-campagne. De gateways die Voiceworks plaatst en test in Almere zijn “carrier-grade” gateways van de bestaande partner MCS.”

Mobiele versie afsluiten