Vodafone en Ericsson pakken stroomverbruik 5G zendmasten aan

double digit stroombesparing

Vodafone start samen met Ericsson in Duitsland een nieuwe technologie voor 5G mobiele telefonie in landelijke gebieden. Daarmee realiseren de twee bedrijven in de eerste plaats een wezenlijk lager stroomverbruik voor de 5G zendmasten.

Tot 40 procent

single_radio_footprint_ericssonOp basis van tests stellen de twee bedrijven dat het stroomverbruik van elke zendmast van 32 tot 40 procent naar beneden, als op vol vermogen wordt uitgezonden. Dat is fors en wordt mogelijk door de zenders en ontvangers voor verschillende gebiedsfrequenties (900, 800 en 700 megahertz) te bundelen in één systeem. Ericsson levert de techniek, die al in 2022 door de Zweden wordt geproduceerd.

De twee bedrijven hebben inmiddels de testfase afgerond en zijn begonnen met het ombouwen van de bestaande live installaties. Per mast is een jaarlijkse stroomreductie van 2.500 kilowattuur mogelijk, oftewel wat een twee persoonshuishouden verbruikt. Als Vodafone alle installaties laat ombouwen dat bespaart het volgens eigen zeggen 20 miljoen kilowattuur per jaar. Deze operatie neemt een vaste plek in op de agenda van de telco omdat de CO2 footprint tot 2025 nog fors naar beneden moet. 2025 is het jaar dat Vodafone Duitsland CO2 neutraal wil zijn

Gedeeltelijke vervanging?

Vooralsnog wordt de ingreep niet landelijk doorgevoerd. Het persbericht noemt slechts vier gebieden in het westen van Duitsland. Een verklaring daarvoor is niet te vinden. Het lijkt erop alsof de regio die onderhanden wordt genomen de kern van het oude D2 Mannesmann gebied betreft. Wel kan nog gelezen worden het bundelen van de techniek ook leidt tot minder materiaal voor de radio unit en dat blijkt dan weer uit een 60 procent lager gewicht.

Mobiele versie afsluiten