Vodafone en de cloud – wie volgt? Niemand?

Waarom de concurrentie toekijkt en niet imiteert

Het nieuws dat Vodafone de eigen datacenters verlaat en verhuist naar de Azure cloud was groot nieuws in telco-land. Een week later is het er weer even stil als voorheen en een ding lijkt duidelijk, de bereidheid meer te doen dan toekijken is er bij de concurrentie niet.

vodafone 405390Voor iedereen die de operaties van telecombedrijven kent was het gemeenschappelijke persbericht van Vodafone en Microsoft zeer voorspelbaar. AI op de voorgrond, daarna gevolgd door een paar grote bedragen die bespaart gaan worden, maar die op geen enkele wijze te controleren zijn.

Balans opkrikken

Sectorgenoten kennen de cijfers en de business van Vodafone en daarmee ook de echte redenen voor deze stap. Het bedrijf kan op grote schaal kosten drukken door eigen personeel boventallig te maken. Vastgoed dat leeg komt te staan kan worden verkocht. Twee manieren op de zwakke balans wat op te krikken.

Die kennis zal mede verklaren waarom er verder zo weinig over die aangekondigde migratie wordt gediscussieerd. Nergens heeft een concurrent, of de overijverige communicatie afdeling, dit bericht aangegrepen om iets vergelijkbaars aan te kondigen.

Publieke cloud

Telco’s willen best processen naar de cloud verhuizen, dat is het punt niet. De meeste telco’s hebben ook een infra die cloud genoemd mag worden. Het punt waar het hier om gaat is dat publieke cloud van derde partijen iets heel anders is dan een eigen cloudplatform, een private cloud dus.

Dat telco’s geen heil zien in alle processen buiten de deur zetten in een publieke cloud heeft deels te maken met de bekende eisen rond betrouwbaarheid, privacy en dergelijke. Als je goed kijkt naar de opbouw van de netwerken valt nog iets anders op, en dat lijkt een technisch onoplosbare horde te zijn.

De fijnmazigheid van de fysieke infra was vroeger noodzakelijk om de communicatie over koperdraad te kunnen managen en daarbij een zekere kwaliteit te kunnen leveren. Tegenwoordig is koper een zeldzaamheid geworden en glasvezel is de standaard. Glasvezel maakt zoals bekend supersnelle communicatie over grote afstanden mogelijk. Toch blijkt de link tussen kwaliteit enerzijds en fysieke afstand anderzijds een dusdanige horde te zijn dat nergens ter wereld een telco het aandurft zaken te doen met een cloudaanbieder die per land niet verder komt dan – in het beste geval – een handvol vestigingen.

Toekijken

Het zal dus ook niet verbazen dat in de kleine lettertjes van het persbericht van Vodafone staat dat het core-netwerk in eigen beheer en buiten de publieke cloud blijft. De impact van het overhevelen alle andere diensten naar Azure is overigens iets waar de concurrentie uitermate in is geïnteresseerd. Toekijken, bestuderen en zeker niet te snel imiteren. Dat is overigens ook al tijden het geval bij O-RAN. Men heeft veel interesse en is vooral blij dat een andere concurrent daar mee aan de slag is gegaan.

Mobiele versie afsluiten