Vijf Amerikaanse wetsvoorstellen om de tech giganten te reguleren

dit gaat ook zakelijke gebruikers en het kanaal aan

Amerika-CongresMet maar liefst vijf wetten wil de anti-kartel commissie van het Amerikaanse congres de macht van de tech giganten Facebook, Amazon, Alphabet en Apple breken. De wetsvoorstellen worden ondersteund door beide partijen, wat een teken aan de wand is. Verder sluiten ze goed aan op acties die schijnbaar door de EU worden voorbereid.

Marktplaatsen, e-commerce en meer

De macht van het kwartet bedrijven wordt als een bedreiging gezien. Dat is in het kort de redenen waarom leden van het Congres zijn gekomen tot vijf wetsvoorstellen. Het eerste dat hierbij op valt is dat Microsoft in de lijst ontbreekt. Dat zegt het nodige over de focus van de wetgever. Het gaat om zo te zien in de eerste plaats om marktplaatsen en de e-commerce activiteiten. Dat een van de wetsvoorstellen als naam heeft: “Ending Platform Monopolies Act” illustreert die focus.

Meer controle vooraf

Alle voorstellen moeten er toe leiden dat het verdringen van lokale en kleinere onafhankelijk leveranciers een halt wordt toegeroepen. Daarom worden de eisen voor het overnemen van bedrijven voor het kwartet ook aangescherpt. Meer controle vooraf en vooral naar de marktverstorende werking wordt verplicht. Dit is te lezen als een methode om groei van vooral Facebook verder in te dammen.

Link met MSP en IT reseller

De link met de diensten van een MSP of het aanbod van een IT reseller is op het eerste gezicht gering. Dat is tot en beter kijkt naar de verbodsbepalingen die staan beschreven. Het voortrekken van eigen merken door ze altijd een betere positie te geven is gericht tegen Amazon en Alphabet. Waar Apple veel last van zal krijgen is het voorstel tot dataportabiliteit voor de eindgebruikers, maar het raakt ook de diensten van Alphabet. Daardoor wordt het makkelijker voor klanten zich los te weken van de customer lock-in van die giganten. Dat is iets waar de rest van de markt echt van kan profiteren.

Dat politici in Washington zo duidelijk naar dataportabiliteit kijken sluit daarbij goed aan bij de uitgangspunten van GAIA-X. Daarmee is een eerste link tussen beleid in Brussel en Washington zichtbaar. Dat is er ook als het gaat om het meest drastische middel tegen deze bedrijven. Aan deze en gene zijde van de oceaan wordt gedacht over de noodzaak de tech giganten op te splitsen. In Washington zijn ze al een stap verder. Alle vijf wetsvoorstellen doelen op het reguleren van de giganten en daarbij is met een beroep op het kartelverbod ook opsplitsen een methode om de doelen te behalen.

Dat laatste maakt deze ontwikkeling belangrijk voor meer de alleen eindgebruikers. In twee gevallen gaat het namelijk om hyperscalers met clouddiensten die voor verplichte opsplitsing in aanmerking kunnen komen.

De wetsvoorstellen staan los van de al lopende onderzoeken in Amerika door justitie naar machtsmisbruik door het kwartet.

Mobiele versie afsluiten