Video meeting moeheid leidt tot meer gebruik van e-mail en telefoon

webcam-videoVan het Amerikaanse recruiting bedrijf Robert Half is in november een persbericht verschenen over video meeting moeheid. Het wijst onderzoek over de acceptatie, voor- en nadelen van videobijeenkomsten die tegenwoordig gebruikelijk zijn. De uitkomsten zullen weinig verrassen, toch is het een onderwerp dat blijvend aandacht verdient.

Ervaring met home office

Robert Half een eind oktober ruim 1.000 werknemers in Amerika benaderd voor onderzoek. Deze groep is gewend op kantoor te werken. Door de Covid-19 maatregelen is men van huis uit gaan werken. Dat is in de Amerika niet veel anders gegaan dan in Nederland. Er zijn echter twee grote verschillen. Zoals al vaker aangestipt is de doorsnee werknemer in Nederland al langer gewend aan werken van uit huis. Met het dringende verzoek thuiswerken de standaard te maken is het aantal homeoffice dagen alleen maar toegenomen.

In Amerika was dat anders. Daar zijn toch veel werknemers voor het eerst langere tijd aaneengesloten van huis uit aan het werken. Daardoor is ook een tweede verschil met de Nederlandse situatie duidelijk geworden. Het aantal meldingen van problemen met de techniek (internet connectie, software en hardware) is er groter dan in Nederland.

Derde van de werkdag camera meetings

Belangrijker voor de opdrachtgever van het onderzoek is echter iets anders dan de techniek en de eerdere ervaringen. Van de groep geeft 76 procent aan sinds de Covid-19 maatregelen deel te nemen aan video meetings. Van deze groep geeft 30 procent aan een derde van de werkdag voor de camera te communcieren met klanten en collega’s.

Met die scores is het ergens ook niet verwonderlijk dat 38 procent aangeeft last te hebben van “video meeting moeheid”. 24 procent geeft aan dat ze deze vorm van overleg zowel inefficiënt als vermoeiend te vinden. Zij grijpen liever naar de telefoon of schijven een mail.

Bewust meer gebruik e-mail en telefoon

Die laatste score is in lijn met wat Bitkom en anderen recent constateerden. In Duitsland wordt er sinds de lockdowns meer zakelijk gebeld met de vaste lijn. Daar zegt men (zakelijke) e-mail en telefoon bewust te gebruiken als alternatief voor een video meeting.

Robert Half komt zelf met een shortlist van tips om video meetings zo prettig en soepel mogelijk te laten verlopen. Daarmee is maar een deel van de oorzaken van “video meeting moeheid” weggenomen. Het is waarschijnlijk beter meer te wijzen op de voordelen van telefoon en ook de e-mail.

Maximaal van die voordelen profiteren kan uiteraard pas als het mailen veilig gaat en het telefoneren comfortabel. Daar ligt een mooie taak voor de IT dienstverlener dat mogelijk te maken.

Mobiele versie afsluiten