Vertraging openstellen 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie

Deadline ongewijzigd

Minister van EZK Adriaansens heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het openstellen van de 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie. Eerder is aangegeven dat dit deel per december 2023 beschikbaar moet zijn voor 5G communicatie. Die datum geldt nog steeds terwijl de besluitvorming op dit moment vertraging oploopt.

De vertraging waar de Minister op doelt heeft deels te maken met het aanpassen van eerdere wetgeving en besluiten. Er zijn veel reacties op de voorstellen van EZK gekomen en die moeten worden verwerkt in een definitieve tekst voor een zogenaamd wijzigingsbesluit. Interessant is de passage in de brief waarin staat dat de zienswijzen van partijen in sommige gevallen elkaar inhoudelijk tegenspreken. Dat is een indicatie dat marktpartijen sterk uiteenlopende ideeën hebben de ruimte die beschikbaar moet komen.

Verder heeft de Minister nog te weinig vorderingen gemaakt de bekende huidige gebruikers van de 3,5GHz-band. Die moeten op enige wijze migreren en dat is schijnbaar een complexere zaak dan eerder ingeschat. Wat niet in de brief staat is dat er door de geopolitieke ontwikkelingen ook enige weerstand is ontstaan tegen het outsourcen van bepaalde capaciteit naar Kreta.

Kortom van een landelijk dekkend 5G netwerk, dat ook optimaal gebruikt wordt is op dit moment in Nederland nog geen sprake. Pas als de veiling van de band die nog vrijgemaakt moet worden achter de rug is kunnen de partijen een start maken met het uitrollen van de netwerken en diensten.

En over diensten gesproken: Over private 5G lopen de meningen zo te zien ook nog wel uiteen.

Mobiele versie afsluiten