Verslag MWC: ‘Niet het vele is goed maar het goede is veel’

Het oud-Hollandse gezegde “Niet het vele is goed, maar het goede is veel” is absoluut van toepassing op deze (bijna) post-corona editie van het Mobile World Congres.

Afgaande op reacties van de standhouders en deelnemers aan het Netherlands Pavilion tijdens de vierde en laatste beursdag in Barcelona was MWC toch wel een succes. Het aantal deelnemers aan het evenement was dit jaar gemaximeerd op 35.000 mensen. Dat klinkt veel maar het is ongeveer een derde van de gebruikelijke bezoekersaantallen. Hoeveel deelnemers online hebben deelgenomen, is bij de redactie nog niet bekend. Desondanks was het natuurljik goed dat het eerste grote evenement in de telecom- (en IT-)sector doorging en dat er is geëxperimenteerd met een hybride vorm van events.

De Nederlanders die in real life of virtueel aanwezig waren, keken er wel degelijk positieve gevoelens en ervaringen op terug. Simon Kraan van AlarmSecure, één van de 30 partners van The Netherlands Pavilion, blikt terug. “De aanloop was – eufemistisch uitgedrukt – uiteraard niet fors te noemen, logisch want de corona-angst zit er nog stevig in bij veel mensen”, aldus Kraan. Lucas Vergnaud van StandBy Solutions is vooral enthousiast over de ‘kwaliteit’ van de bezoekers. StandBy produceert aanwezigheid- en alarmeringssystemen voor facilitaire dienstverlening, bedrijfscommunicatie en veiligheid op de werkplek, ook wel de BHV App of het BHV Oproepsysteem genoemd.

Hybride debat

Van een heel andere orde was de aanwezigheid van Job Voorhoeve van Amrop. Job schoof als tech deskundige aan bij het hybride debat van afgelopen dinsdag. Hij was op het Mobile World Congres om te leren maar vooral om geïnspireerd te raken. “En dat is gelukt”, zegt Voorhoeve. “Er waren diverse sessies die meer inzicht gaven in de state of the art telecom. Zoals de nieuwste cloud technologie. Ook zeer inspirerend waren de bijdragen van Elon Musk met zijn ideeën met Starlink voor breedbandinternet via satellieten. Heel leuk was dat de GSMA had gevraagd aan Jon Bon Jovi een concert te geven op Cloud City, een speciale ruimte over de laatste cloud technologie.”


Enkele van de deelnemers aan het Netherlands Pavilion (v.l.n.r.): Olaf Muller, Peter van der Ham, Michael Lemke, Hans Hekman, Dick van Schooneveld, Afke Schaart, Jos Raaphorst, Tom de Boer en Mark Beermann.

Netherlands Pavilion

Volgens Mark Beermann van Enterprise Summit en organisator van the Netherlands Pavilion, was deze editie van het MWC een mooi bruggetje naar 2022. “Hopelijk zijn we dan weer met velen, zowel qua bezoekers als qua deelnemers. Nederland heeft zich met bijdragen van Jeanine Peek van Dutch Digital Delta en Dick van Schooneveld, in ieder geval kunnen presenteren aan de wereld. De GLOMO-award voor BroadForward onderstreept de groeiende positie van Nederland in de telecom nog eens zeer stevig.”

De sector heeft dus laten zien dat het mogelijk is om events en presentaties op een hybride manier te organiseren. Wat het Nederlandse kamp betreft, verliepen de verbindingen tussen Barcelona, Den Haag Amsterdam en Canada vlekkeloos. “Zo konden we ook de ‘thuisblijvers’ goed voorzien van de laatste inzichten en visies op 5G en 6G. Wij kijken in ieder geval uit naar het Mobile World Congres 2022”, besluit Beermann.

Mobiele versie afsluiten