Verslag Jaarcongres Circulaire-IT

Cijfers, netwerken en samenwerking op alle circulaire vlakken

Met elf sprekers en 130 bezoekers uit alle deelgebieden laat het eerste Jaarcongres Circulaire-IT duidelijk zien dat professionals smachten naar het delen van kennis. De interesse voor circulariteit in de ICT -variërend van refurbished en recycling tot ITAD en levensduurverlening- is de laatste tijd sterk toegenomen.

overzicht-20221116_110435De markt voor circulaire-IT is sterk geprofessionaliseerd. Stakeholders uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs zoeken naar manieren om meer informatie op te doen. Zowel van concullega’s uit het eigen deelgebied als van vertegenwoordigers van andere gebieden. Het Jaarcongres Circulaire-IT Nederland op 16 november in Doorn was daar een duidelijke afspiegeling van. Geïnteresseerden uit de ITAD en refurbished dienstverlening, maar ook uit de recycling en van overheidsinstellingen kregen hier de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen en te netwerken. De elf presentaties waren minstens net zo divers als het publiek.

Vanuit de grootzakelijke markt kwamen Harald Tepper, Global Lead Circular Economy, EcoDesign & ESG Transformation van Philips en Jeroen Cox, Strategic Lead Energy & Environment van KPN, vertellen over hoe hun respectievelijke bedrijven het thema zien en zowel intern als extern hun duurzame beleid vormgeven. Philips, dat zich de afgelopen tien jaar compleet is gaan specialiseren in medische apparatuur, ziet dat medische instellingen het onderwerp erg serieus nemen. “De helft van onze vergaderingen gaan ondertussen over onze duurzaamheids- en ESG-strategie”, zo vertelt Harald. “Ziekenhuizen zeggen: we willen gezonde mensen op een ongezonde planeet zeggen.” De vraag is echter hoe je doelen stelt. “We hebben een doelstelling om bijna 100 procent circulair te zijn”, zegt Cox. “Dat hebben we natuurlijk bij lange na niet gehaald. Dat was in 2016 wel bedacht, omdat het gewoon de ‘north star’ voor ons was.” Door de doelstelling zo hoog mogelijk te zetten, maximaliseer je uiteindelijk ook het resultaat.

Maar het bedrijfsleven laat zich niet alleen leiden door goede voornemens. Het beïnvloeden van wet- en regelgeving in Europa is voor de circulaire branche minstens even belangrijk. Het is een lobby die nu pas een beetje van de grond komt. Jan Hoogstrate van Free ICT Europe deed zijn presentatie over wat in Europa speelt en wat er nog moet gebeuren. Een andere vertegenwoordiger met een presentatie was Augustin Becquet, de voorzitter van EUREFAS en ook CEO van de Franse refurbished martkleider Recommerce. Beiden geven aan dat de Right to Repair een belangrijke slag is voor de branche. “Dat is een sleutelonderwerp”, stelt Augustin. “We moeten in staat zijn hardware te repareren.” Tegelijkertijd vinden beiden ook dat de recente richtlijn die dat regelt nog steeds enkele gaten heeft.

Ook de Nederlandse overheid moet meer een rol spelen. Mathieu Sueters, Corporate Development Director bij Circulair IT Group, vertelde over het productpaspoort. Hij stelt dat er in ICT-apparatuur 22 van de dertig kritieke grondstoffen worden verwerkt, wat veel meer is dan de overheid ooit heeft kunnen vermoeden.  Navied Tavakolly, programmamanager voor de nationale Kennis en Innovatie Agenda Circulaire Economie (KIA-CE), licht de vijf transitieagenda’s om de circulaire ambitie van Nederland te realiseren toe. “Hardware en software raken deze business”, zegt hij. “Er ligt de uitdaging om minder energie te verbruiken en ervoor te zorgen dat producten upgradable zijn.”

En dan is er de branche zelf. Leendert van Houwelingen, Commercieel Directeur bij NEG-ITSolutions, legt uit hoe lifecyclemanagement werkt en op welke manier dit de circulariteit bevordert. “Er zijn vooroordelen over verlenging levensduur en refurbished”, zegt hij. “Bedrijven zeggen dat ze hun devices niet voor niets na drie jaar de deur uit doen. Daar hebben wij onze dienstverlening op aangepast. Wij zien een trend van tijdsgebonden naar datagedreven vervanging. Als een apparaat werkt en past in de IT-omgeving van een bedrijf, waarom dan vervangen?”

De middag werd afgesloten door Stephan Derksen, Adviseur & Investor in Circulaire IT en momenteel werkzaam als adviseur voor de directie bij Renewtech. De markt is sinds toen hij er 20 jaar geleden instapte geëvolueerd. “Veel van de cowboy-risico’s zijn ondertussen wel verdwenen. Godzijdank”, zegt hij. De economische crash is daar debet aan geweest. “Ik verhuisde in 2008 naar New York”, vertelt hij. “Bear Sterns ging om, Lehmann Brothers ging om. Alles ging toen heel hard naar nul… voor een maandje of 4-5. De rest van de wereld had er nog jaren last van.” Er bestond een risico dat de investeerder zijn geld terug zou trekken, maar dat is ternauwenood voorkomen.

“Slechts drie maanden later gingen we totaal door het dak. Je hebt het over een anti-cyclisch model waar we met de circulaire IT in zitten. In hoogconjunctuur is er aandacht voor ESG, duurzaamheid, beter doen voor de toekomstige generatie. Maar bij laagconjunctuur of recessie is er veel meer aandacht voor het prijsniveau van refurbished ten opzichte van de primaire markt.

dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023, het Circulaire-IT Congres 2023 vindt plaats op 14 november

Mobiele versie afsluiten