Verdere krimp markt voor tablets en smartphones

De verkopen van tablets en smartphones blijven onder druk staan. De meest recente cijfers van zowel Canalys als TrendForce maken dat duidelijk. Het duo ziet ook voor de komende periode geen duidelijke indicaties voor groei.

Tablets in West Europa

krimp dalingDeze markt heeft te maken met terughoudendheid van de consumenten en verzadiging. De verkoop in Q1-2023 ligt 20 procent onder die van een jaar geleden. Zoals altijd verschillen de cijfers per aanbieder. Apple ziet bijna 14 procent minder devices over de (digitale) toonbank gaan in deze regio. Lenovo moet een halvering (!) van de verkopen verwerken.

Smartphone afzet wereldwijd

Met smartphones gaat het ook niet zo goed. TrendForce ziet bij de global productie een daling van 19,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat percentage is de optelsom van alle modellen bij alle fabrikanten. Dat de vraag naar een bepaald Apple of Samsung model een double digit plus laat zien wordt elders “gecompenseerd” door een nog grotere min.

Een van de opvallende veroorzakers van deze grotere min lijkt het bedrijf achter Oppo, Realme en OnePlus te zijn. Daar is de productie het afgelopen kwartaal met bijna een vijfde verminderd. De problemen voor deze merken in Duitsland (en daarmee de rest van de EU) kunnen daar een oorzaak van zijn.

Voorraden

Voor zowel tablets als smartphones lijkt er nog een reden te zijn voor de lagere verkopen, productie en shipments. Op het eerste gezicht is het een raar verhaal, maar er zijn indicaties dat het voorraadbeheer een rol speelt. In de keten van fabrikant tot winkelier is de bereidheid voorraad aan te houden verder afgenomen.

Dat een winkelier huiverig is bij een stagnerende of zelfs krimpende markt veel goederen op de plank te hebben liggen is normaal. Maar er speelt nog iets dat deze terughoudendheid veroorzaakt. Geld is duurder geworden, want de rentes zijn gestegen. Daarmee is het aantal redenen voor de tegenvallende markt van voor tablets en smartphones in West Europa nog verder toegenomen. Hoe meer hordes en valkuilen, des te lastiger wordt het te komen tot structureel herstel. Zowel Canalys als TrendForce zien dat dan ook niet gebeuren in Q3.

Mobiele versie afsluiten