Verbod op WhatsApp en Co in Zwitserland

Zwitserland is tot zover bekend het eerste westerse land dat het gebruik van WhatsApp en vergelijkbare wettelijk verbiedt. Met een beroep op de nationale veiligheid mag geen enkele militair dit soort apps nog op telefoon, tablet of laptop hebben.

Defensie

zwitserlandDe Alpenrepubliek heeft als het gaat om veiligheid altijd al een bijzondere positie ingenomen. Het land gaat er prat op veel vlakken onafhankelijk te zijn en dat ook te verdedigen. Gevolg daarvan is onder andere dat het militaire apparaat in het land vrij omvangrijk is. Onder de vlag van “defensie” zijn er tal van bedrijven en instellingen actief. Buitenstaanders hebben in de regel niet in de gaten dat ze zaken doen met een bedrijf waar de minister van defensie toezicht op houdt.

Dat gaat wellicht veranderen, omdat het lastiger wordt via de bekende messengertools het Zwitserse burgers te communiceren. Per december 2021 is het militairen namelijk verboden op een van de eigen devices WhatsApp en een hele reeks van andere apps te hebben, laat staan te gebruiken. Per direct is het alleen nog maar toegestaan Threema te gebruiken voor de “zakelijke” communicatie.

AVG

De formele onderbouwing van het verbod luidt, dat alleen Threema zich aan de AVG houdt. Zwitserland is weliswaar geen lid van de EU, maar als het om bijvoorbeeld de AVG gaat volgt het land de regels uit Brussel strikt op.

Wie Threema kent, weet dat de app niet gratis is. Defensie betaalt voor allen die betroffen zijn de licentie van 4 Franken. In de Zwitserse pers is daar verbaasd op gereageerd. Andere ambtenaren hebben de kosten namelijk zelf moeten dragen. Nu zijn die kosten niet het punt dat daaraan met meest opvalt. Wat er namelijk staat is dat ook buiten defensie ambtenaren in Zwitserland Threema dienen te gebruiken voor het zakelijke gebruik. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom Threema in 2021 de meest gedownloade app was voor Apple gebruikers in Zwitserland, maar dan WhatsApp en de rest.

Mobiele versie afsluiten