Verbod op homeoffice bij Zwitserse bank

Voor een grote groep medewerkers van de Zwitserse bank UBS geldt sinds deze maand een homeoffice verbod. 25 procent moet verplicht weer op kantoor aanwezig zijn. De verklaring die de bank geef zou op het eerste gezicht kunnen kloppen.

Homeoffice als standaard

thuiswerken - homeofficeNa twee jaar vooral of uitsluitend van huis uit werken zal iedereen bij UBS wel hebben gedacht dat dit the New Normal – de standaard zou zijn. Een kleine misrekening dus, want elke vierde medewerker mag onder geen beding meer van huis werken. Het lijkt alsof de klok zelfs wordt teruggedraaid door de Zwitsers. Wat is daar aan de hand?

Compliance en security

De bank heeft als verklaring (bron) voor deze stap dat de toezichthouder het voorschrijft. Werken van huis uit zou een te groot veiligheidsrisico zijn. Niet voor iedereen, maar wel voor de groep met “bijzondere rechten” binnen de IT omgeving van de bank.

Dat klinkt naar een compliance issue. Het is er dan wel een waar de toezichthouder niets over heeft gepubliceerd. Van andere banken in het Alpenland is een vergelijkbaar memo niet bekend. Het kan dus zijn dat alleen deze bank een IT omgeving heeft die met remote toegang minder geod te monitoren is. Er zijn natuurlijk ook andere redenen te verzinnen waarom dit nodig zou zijn.

Stel dat

Het is ook goed mogelijk dat in Nederland werkgevers met de gedachte spelen iedereen weer verplicht voor de volledige werktijd op de zaak te laten zijn. Daarom is het op zich wel een aardige gedachte exercitie. Stel dat weer veel meer werknemers veel vaker en langer op kantoor zouden moeten zitten (*). Wat zou dan aan de IT kant het grootste probleem zijn?

Op deze “Stel dat “ vraag is een aantal opvallende reacties gekomen. Iemand opperde dat er direct een arbo probleem ontstaat omdat bij veel werkplekken de beste stoelen zijn verdwenen. Die staan nu thuis. Stoelen zijn geen IT, maar het verhaal klinkt wel plausibel. Veel relevanter is dan de opmerking dat je gezien de levertijd voor de meeste hardware op dit moment dan echt zou moeten eisen dat iedereen de hardware die twee jaar geleden naar de thuiswerkplek is gebracht weer terug neemt naar kantoor. Als IT beheerder is dat geen aantrekkelijk idee, ook al kun je natuurlijk altijd een bedrijf inhuren dat de hagelslag en andere etensresten uit toetsenborden haalt.

 

(*) Er zijn Nederland goede redenen een integraal verbod op homeoffice af te wijzen. De vraag gaat over een theoretisch scenario.

Mobiele versie afsluiten