Veel zorgen over Office 365 back-ups

Arcserve en Barracuda zitten op een lijn

Barracuda-Office-365-back-upsEerder deze week schreef ITchannelPRO dat Arcserve de vraag naar betere gegevensbescherming mede ziet groeien omdat de back-ups van Office 365 niet voldoen. Dat wordt bevestigd door een recente survey uitgevoerd in opdracht van Barracuda. Het is dus een onderwerp dat echt aandacht verdient.

Shared responsibility

Schijnbaar komt het nog steeds veel voor dat Office 365 gebruikers er van uitgaan dat de leverancier van dat pakket ook voor een goede back-up zorgt. Bedrijven al Altaro, Arcserve en dus ook Barracuda wijzen er nadrukkelijk op dat dit niet het geval is.

Office 365 gebruikers moeten zelf voor een back-up zorgen. In de leveringsvoorwaarden van de dienst is sprake van een “shared responsibility”. Dat betekent concreet dat de aanbieder en de gebruiker maatregelen moet treffen. Uiteindelijk is de gebruiker verantwoordelijk voor zijn data, dus ook voor de werking en beschikbaarheid van een back-up.

In grotere omgevingen zal de IT beheerder of de externe leverancier eerder in de gaten hebben dat hier een risico zit. SoHo gebruikers en de onderkant van het MKB neemt waarschijnlijk door onwetendheid een echt groot risico.

Bruikbare back-up

Waar Barracuda mee komt zegt ook iets over de bruikbaarheid van een back-up. Wat Office 365 kan leveren heet als snel een back-up, maar in de praktijk levert die de nodige problemen op.

Om te beginnen betekent het einde van een licentie ook het einde van de data (na 30 dagen). Dat klinkt goed, maar is wel gevaarlijk. De data van een oud collega kan echter waardevol zijn of moet van de belastingdienst bewaard blijven. Daar wreekt zich dat het lastig tot onmogelijk is een Office 365 back-up op een andre locatie op te slaan (lokaal, off premise) op een manier die compliant is.

Waar een groot deel van de +1.200 deelnemers aan de survey ook mee zitten is dat in de praktijk van een back-up vaker een enkele postbus moet worden hersteld dan dat alle data moet worden teruggezet. De tijd die nodig is om dat te realiseren leidt nog al tot teleurstelling. Vandaar dat de behoefte aan “bruikbare back-ups” zo groot is.

Het verhaal van Arcserve en de bevindingen van Barracuda sluiten goed op elkaar aan. Dat vendoren spreken over zorgen in de markt en onderschatte risico’s als het gaat om Office 365 back-up klopt gewoon. En die uitdaging neemt alleen maar toe, al was het maar omdat ook de dat van Teams ergens veilig opgeslagen moeten worden.

Mobiele versie afsluiten