Vanessa Claessen Comgate: ‘IoT is nieuwe tak van sport’

en biedt kansen voor het kanaal

Bedrijven willen in toenemende mate zicht houden op hoe hun netwerken en apparatuur functioneren. En dus bieden IT-dienstverleners hun klanten hiervoor naast stabiele veilige verbindingen en monitoring ook steeds vaker een passend IoT-portfolio. Als voorkeurspartner van KPN IoT, kan Comgate hier wereldwijd voor partners in voorzien.

Vanessa Claessen en René KramerEfficiëntie en kostenbesparing staan bij veel bedrijven bovenaan de prioriteitenlijsten. IoT en Wireless WAN maken het mogelijk om beheer op afstand uit te voeren, waar dat voorheen handmatig en op locatie gebeurde. Volgens Vanessa Claessen, Global Sales Director IoT bij Comgate, is het daarom nu een goed moment om gebruik te gaan maken van deze technologie. “Slimme applicaties bieden veel tijdsbesparing bij het uitlezen van data en resultaten”, legt Vanessa uit. “Een van onze klanten heeft een fotokiosk met chip en kan storingen op afstand met een reset verhelpen. Dus zonder dat er een monteur heen moet. Dit soort diensten zijn erg belangrijk.”

Dalende prijzen voor mobiele connectiviteit maken dit type diensten laagdrempelig, denkt Vanessa. Bovendien sluiten huidige oplossingen beter dan ooit aan op vragen uit de markt. “Denk aan track en trace-oplossingen van apparatuur en materiaal of waterpompen met een simkaart”, noemt ze. “Je wilt het aantal momenten dat je direct fysieke toegang nodig hebt minimaliseren. IoT is een combinatie van continuïteit, mobiliteit en schaalbaarheid.” Partnermanager Rene Kramer van KPN IoT beaamt dat veel organisaties belangstelling hebben voor nieuwe toepassingen. “Het kunnen volgen en monitoren van assets is in tijden van schaarste (denk aan tekort aan technisch en logistiek personeel) een waardevolle dienst. KPN IoT werkt graag met Comgate en zusterbedrijf Capestone vanwege een direct inzetbaar hardware portfolio en de ruime ervaring met IoT user cases, ” zegt Rene.

Kansen voor het kanaal

Sinds 2015 levert het Nederlandse bedrijf Comgate verschillende typen IoT-simkaarten en dataoplossingen, in samenwerking met providers wereldwijd, waaronder KPN IoT. “Ons connectiviteits portfolio van KPN IoT is erg breed, van lage tot hoge databundels in Nederland en Europa. Variërend van 1 MB tot meerdere terabytes met lokale tarieven in Nederland en competitieve rates in de EU. De IoT/M2M-databundels zijn specifiek ontwikkeld en goedgekeurd voor IoT-toepassingen in zowel het lage data- als het hoge datasegment. Voorbeelden van toepassingen zijn betaalautomaten, alarmsystemen, m2m en internetoplossingen,” zegt Vanessa.

Het IoT-aanbod van KPN biedt partners volgens Vanessa enorm veel mogelijkheden. “We kunnen bijvoorbeeld een eigen VPN/APN aanbieden op een redundant netwerk van KPN IoT. Daarnaast zijn alle simkaarten te beheren via een portal. De adoptie gaat extreem snel en er is enorm veel innovatie. Thema’s rond security zijn nu groot in de markt. Dat biedt kansen voor het kanaal”, aldus Vanessa.

Voor veel ICT-partners is IoT volgens Vanessa een nieuwe tak van sport, want de techniek is veel meer dan een connectie en datatransport en niet zomaar te vangen in een databundel per maand. “Sommige oplossingen kennen maanden waarin amper data wordt verbruikt, gevolgd door een piek in de data. Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn daarom de sleutel. Comgate ondersteunt partners en helpt ze te groeien met verschillende bouwblokken”, legt ze uit. Comgate levert simkaarten en abonnementen van verschillende providers, zodat de oplossing altijd goed aansluit op de behoefte. “Daarnaast bieden we samen met Capestone complete ‘all-in-one solutions’ in een huurmodel. Partner krijgen een compleet plug-en-play pakket, bestaande uit een simkaart met databundel, 4G/5G-router, benodigde configuratie, SLA en accessoires zoals een switch, externe 4G/5G-antenne of acces points. Ook krijgen ze via portals inzage in het netwerk voor het monitoren en beheren van simkaarten en routers.”

Kwaliteit richting partners

Steeds vaker moeten ook apparaten zonder eigen ingebouwde connectiviteit worden aangesloten. Een mooi voorbeeld is een project met Videojet. “KPN IoT heeft in samenwerking met Comgate en Capestone 12.000 industriële printers wereldwijd aangesloten op het internet met 4G routers”, zegt Vanessa. “De wens van de klant was om de hele uitrol en het netwerk centraal te kunnen monitoren en managen. Dat is gelukt met 4G/5G-hardware van Cradlepoint. Een hechte samenwerking met partijen als KPN IoT en Cradlepoint en korte lijnen zorgen voor hoge kwaliteit richting partners.”

Dit type maatwerk vergt een gevarieerd partnernetwerk. Comgate legt grote prioriteit op ondersteuning. “Bij ons varieert dat van serviceproviders tot ICT-resellers, MSP’s en ISP’s. Heel breed dus”, zegt Vanessa. “Onze partners hebben dagelijks contact met eindklanten en zo ontstaan de IoT-aanvragen.” Per use case houdt Comgate het dataverbruik in het vizier. “Het team van zowel commerciële mensen als technische engineers adviseert en bezoekt gezamenlijk klanten, en biedt after-sales en service. De komende tijd zal ons verkoopteam ook veel partners bezoeken om de samenwerking te onderstrepen en we willen graag nieuwe partners verwelkomen. Zo maken we elke dag het verschil.”

Meer weten over de diensten en mogelijkheden van IoT via Comgate? Zoek dan contact via 085 111 08 39 of mail naar sales@comgate.io.

Correctie

In het artikel in ITchannelPRO nummer 4 staat dat KPN IoT simkaarten aanbiedt met onbeperkte data. Dit is niet juist. Comgate biedt diverse IoT-simkaarten en dataoplossingen van KPN IoT variërend van 1 MB tot meerdere terabytes.

Mobiele versie afsluiten