USB-C is per 2024 verplicht in de EU

de feiten op een rijtje en een link met de Eurostekker

Twee dagen terug heeft het Europees Parlement ingestemd met een voorstel waarmee USB-C connectoren per 2024 in de EU verplicht worden. Voor welke devices dat geldt is in dit artikel al eens beschreven. Er zijn partijen die beweren dat deze EU brede verplichting innovatie remt, anderen zien een tweedeling in de markt ontstaan. Wat klopt er wel en niet aan die beweringen.

Twee jaar

USB-CNu het EP heeft ingestemd moeten de regeringsleiders van de EU nog groen licht geven. Dat zal in dit geval niet meer dan een formaliteit zijn, een hamerstuk dat op 24 oktober zal passeren. Daarna hebben de EU lidstaten effectief twee jaar de tijd de regels om te zetten in nationale wetgeving.

Doel

In die twee jaar moeten alle marktpartijen gaan voldoen aan de regel dat devices voorzien moeten zijn van een USB-C stekker. Als overal dezelfde stekker op past vervalt de noodzaak per device een nieuwe lader mee te leveren. Dat bespaart grondstoffen en ook afval. Die twee punten bereiken is exact het doel van deze regeling.

Devices

In eerste instantie – we spreken dan over de periode 2024 tot en met 2026 – zal de verplichting alleen gelden voor devices die hier staan genoemd. Smartphones, tablets en andere vergelijkbaar kleine devices waarbij de wetgevers vooral hebben gekeken naar de consumentenmarkt.

Per 2026 moeten ook alle nieuwe laptops via USB-C worden opgeladen. Daarmee is dan de stap gezet van consumenten naar de meer zakelijke devices. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat het op enig moment niet meer loont verschillende USB connectoren te monteren om een zakelijk devices mee op te laden.

Marketing

Fabrikanten kunnen de stap naar een verplichte USB-C zo lang mogelijk uitstellen, maar er zijn argumenten waarom het loont daar nu al mee te beginnen. Een daarvan is dat het onder de nieuwe regeling niet gewenst zal zijn een lader met laadsnoer mee te leveren. Fabrikanten kunnen dus nu al op de productiekosten besparen. Tegelijk kunnen ze nu al de marketing aanpassen door te claimen voorop te lopen.

Innovatie

Door sommige fabrikanten en brancheorganisaties is kritiek geleverd op deze regeling. Tegenstanders claimen dat het verplicht stellen van USB-C innovaties kan en zal hinderen. Dat argument snijdt om twee redenen geen hout.

Ten eerste is USB-C een standaard die nog volop wordt ontwikkeld. De snelheid van datadoorgifte en het oplaadvermogen van een kabel met USB-C (PD) neemt nog steeds toe. Op dit moment is het in theorie al mogelijk snelheden van 40Gbps te halen met een kabel die aan twee zijden een USB-C stekker heeft. Voor opladen is 240 Watt vooralsnog het maximum. Er zijn weinig devices die een hogere eisen stellen aan dataoverdracht of laadvermogen.

De andere reden waarom dit EU besluit innovatie niet hindert is dat nadrukkelijk is vastgelegd dat het nog steeds mogelijk is een totaal andere stekker te ontwerpen, als daar de noodzaak toe is. De enige voorwaarde die de EU stelt is dat die nieuwe stekker dan ook weer als standaard wordt geaccepteerd door alle aanbieders. De kans dat Apple of welk andere merk met een exotische oplossing komt is daarmee inderdaad een stuk geringer geworden. Aan de andere kant is wat er nu gebeurt met USB-C niet veel anders dan met de gewone stekkers voor stopcontacten. Op een paar uitzonderingen na is het in heel Europa mogelijk de Eurostekker te gebruiken. Het is echt niet zo dat die stekker innovaties heeft belemmerd.

Mobiele versie afsluiten