Uptime Institute over datacenters en personeelsbeleid

Op 16 september heeft het Uptime Institute de 2021 trends besproken en daar kwam ook het personeelsbeleid ter sprake. Dat viel meer op dat de obligate cijfers en getallen over storingen, PUE en stroomverbruik.

PUE trends

Uptime_Intitute_2021_PersoneelsbeleidHet Uptime Institute is zoals bekend een van de drijvende krachten om de PUE op de agenda te krijgen. Men constateert voor dit jaar dat de grootste daling wel is gerealiseerd. Op basis van de ingevulde enquêtes komt men tot een gemiddelde van 1,57. Stukken beter dan de 2,5 die in 2007 werd berekend, maar tegelijk een waarde die in Nederland vreemd overkomt.

In Nederland zijn er meerdere datacenters die desgewenst een waarde onder de 1,57 naar klanten, beleidsmakers en politiek communiceren. De gemiddelde waarde die Uptime Institute ziet betekent dat er nog veel datacenters zijn die substantieel boven de 1,6 zitten. Nederland (of de EU) kan dan wel veel moderne en efficiënte datacenters huisvesten. Maar elders is dat duidelijk een ander verhaal. Uit de presentatie (de webcast is nog te volgen) blijkt trouwens niet of er tussen landen of werelddelen grote verschillen zijn op dat terrein.

Personeelsbeleid

Het verschil tussen landen of regio’s blijkt evenmin uit de antwoorden op de interessante vragen over staffing. De moeite die een datacenter exploitant moet doen om personeel te vinden en vast te houden is volgens de rapportage het afgelopen jaar verder toegenomen. In tegenstelling tot een vergelijkbare set met vragen is er in 2020/2021 zelfs een nieuwe probleem bijgekomen. Een deel van de datacenters geeft aan dat personeel of kandidaten bewust kiezen voor een andere omgeving dan het datacenter (12 procent). De pandemie heeft eveneens de nodige impact gehad op het personeelsbeleid.

Dat het Uptime Institute aandacht besteed aan het personeelsbeleid is een goede zaak. Onze zusteruitgave DatacenterWorks besteedt op donderdag 23 september aan precies dat thema aandacht. De arbeidsmarkt van datacenters staat centraal bij de eerste expertsessie van na de zomer.

Aanmelden voor de gratis online expertsessie van DatacenterWorks kan hier.

Mobiele versie afsluiten