Update over het omvallen van IronNet

Wie duwde het bedrijf over de rand?

Afgelopen dagen is er meer informatie beschikbaar gekomen over IronNet, het cybersecurity bedrijf dat halsoverkop voor een Chapter 11 procedure heeft gekozen. Na iets meer dan een jaar is de theoretische bedrijfswaarde van meer dan $1 miljard gedaald tot ongeveer $0.

ironnet-valt-omEen start-up dat met veel pr campagnes om aandacht vraagt, dat is geen nieuws. Een bedrijf dat daarbij aangeeft dan “voormalige top militairen” de tent leiden, dat is iets dat in Nederland weinig indruk maakt. Op de Amerikaanse markt is dat een ander verhaal. VC’s kloppen dan schijnbaar massaal op de deur. Hoe meer sterren en onderscheidingen de aangetrokken bestuurders en adviseurs hebben, des te groter de kans op omzet van overheidsdiensten.

Klanten uit die doelgroepen kunnen optekenen is iets dat we in Nederland ook terugzien in de communicatie. Dat moet duidelijk maken dat de geleverde dienst wel goed moet zijn. IronNet had een paar overheidsdiensten als klant.

Overheid trage betaler

De overheid als klant hebben is echter geen garantie op succes. Tussen de regels van de documentatie die bij een Chapter 11 procedure nodig is, valt te lezen dat openstaande rekeningen een probleem vormde. Niet elke overheid betaalt zijn rekeningen op tijd, gelukkig is dat in Nederland anders geregeld.

Dat IronNet omviel is niet geheel veroorzaakt door te late betalingen door klanten. Het bedrijf had opmerkelijke personeelskosten. Op basis van de huidige cijfers blijkt dat elke werknemer omgerekend $13.000 per maand kostte. Cybersecurity personeel vinden is lastig, maar deze gemiddelde loonsom is wel erg fors. Omdat personeel zoveel kostte werden andere rekeningen te laat betaald. Dat ging een tijdje goed totdat AWS er genoeg van had.

Ingreep AWS

Het is AWS dat IronNet gedwongen heeft voor Chapter 11 te gaan. Er was ook geen keuze, want de cloudgigant heeft het bedrijf in september offline gehaald. Zonder cloud geen business en er was duidelijk ook geen alternatief voorhanden. Daarbij was de ingreep van AWS lang van te voren aangekondigd, want IronNet had al 12 maanden (!) de reputatie van een wanbetaler bij AWS en daarover was ook de nodige correspondentie.

“kansen onderzoeken”

IronNet heeft $1 miljoen losgeweekt om binnen 60 dagen tot een oplossing te komen. Zelf geeft het bedrijf aan de sales en marketing kansen te onderzoeken. Dat lijkt een weinig succesvolle route. Want daar is in het verleden al behoorlijk wat geld in gestopt. Dat in het rijtje van grootste schuldeisers Gartner staat dat zegt ook wel het een en ander.

Mobiele versie afsluiten