Twee recente ontwikkelingen bij domeinnamen

Domeinnamen zijn de core business van registrars en hostingproviders. Beide behoren tot de doelgroep van ITchannelPRO en de meeste lezers maken zelf ook weer gebruik van deze gespecialiseerde partijen. Er zijn twee recente ontwikkelingen rond domeinnamen die de hele brede groep van IT dienstverleners kunnen raken.

Overheid

domeinnaam domeinnamenDe eerste ontwikkeling rond domeinnamen betreft de positie van de overheid. Wie online zaken doet met een overheidsdienst zal zien dat de domeinnaam altijd eindigt op .NL. herkenbaar, maar is het wel veilig en herkenbaar genoeg?

In andere landen, denk aan Amerika of België, is er een aparte domeinnaam extensie (FBI.gov) of alles is geschaard onder een subdomein (overheidsdienst.gov.BE). Nederlandse politici en ambtenaren zijn gecharmeerd van het Belgische model. Veiligheidsexperts zien het als een absolute noodzaak in de strijd tegen online criminaliteit.

Het idee is dat als de overheid zelf bepaalt van wie aanvragen voor een (sub) domeinnamen wordt geaccepteerd is de kans miniem dat een crimineel een fake-belastingdienst website en e-mail adres kan starten. Als vervolgens alle burgers en bedrijven nog leren dat met de overheid alleen moet worden gecommuniceerd als de domeinnaam eindigt op .gov.NL dat moet de online wereld voor Nederlanders weer een stukje veiliger zijn.

Heel voorspelbaar is dat niet iedereen in Nederland die nu verdient aan domeinnaamregistraties voor overheidsdiensten blij is met dit voornemen. Of de kritiek die te horen is de overheid kan overtuigen valt te betwijfelen. Zoals de vlag er nu bijhangt zal de Nederlandse overheid de komende jaren migreren naar andere domeinnamen.

Die laatste migratie betekent ook werk voor iedereen die met de overheid communiceert. Er zullen links en rechts rules moeten worden aangepast en filters bijgesteld. Geen schokkende hoeveelheid werk, maar wel iets dat dan noodzakelijk is. Het prettige aan die nieuwe situatie is trouwens dat het reden kan zijn de IT dienstverlener zijn klanten te duwen richting een hoger security niveau. Zelfs zonder met AVG, NIS-2 en dergelijke termen te schermen kun je hier extra business door genereren.

dot ING

Waar je waarschijnlijk geen business aan over zult houden is iets waarvan je nog niet eerder hebt gehoord. Het is sinds enige tijd mogelijk domeinnamen te laten registeren die eindigen op ING. Die ene bank zal daar wel een mening over hebben en maatregelen hebben getroffen.

Er is echter ook een groep Nederlanders die de wettelijke beschermde titel ing. Mag voeren. Voorstelbaar is dat sommigen daarvan wel de meerwaarde zien van een domeinnaam op basis van achternaam.ing. Betekent dit dan ook dat hostingproviders en registrars platgebeld gaan worden door ingenieurs?

Dat zal niet gebeuren om een paar redenen. Om te beginnen is er in Nederland hoegenaamd geen aandacht besteed aan deze nieuwe mogelijkheid voor domeinnamen. Daarnaast zit er aan dit soort constructies een prijskaartje dat de doorsnee Nederlander niet accepteert. Tenslotte is er nog iets als verzadiging. Het grootste deel van de groep die de titel mag voeren en online actief is heeft al een domeinnaam. Iedereen in het zakelijke netwerk is daaraan gewend, veranderen is dan gewoon niet slim.

Daarmee is zijdelings iets aangestipt dat de partijen die domeinnamen faciliteren in Nederland parten speelt. We hebben een volwassen markt. Net als bij mobiele nummers of internetaansluitingen, is er geen sprake meer van grote autonome groei. De twee genoemde ontwikkelingen zullen dat beeld niet doen veranderen.  Daarmee is niet gezegd dat er in dit deel van de markt weinig loos is, wat de overheid gaat doen met alle domeinnamen is daarvan een goed voorbeeld.

Mobiele versie afsluiten