Trots op onze ICT-ers

In deze coronatijd wordt er veel gevraagd van de zorgsector, de mensen in de frontlinie, de IC-afdelingen en de revalidatiecentra. Er zijn en worden ongelooflijke prestaties geleverd. Terecht dat we trots zijn op de zorg en dat er voor hun geapplaudisseerd wordt (in het ene land wat fanatieker dan in het andere land). Aldus Marcel Ederveen in zijn column in de nieuwste uitgave van TBM.

De economie wordt hard geraakt. Er zijn verschillende branches waar het water tot aan de lippen staat. Om hun een hart onder de riem te steken zijn er de nodige brancheverenigingen die aangeven trots te zijn op hun leden.

We zijn dus inmiddels trots op de zorg, trots op de transporteurs, trots op de schoonmakers, trots op bouwend Nederland, trots op de bezorgers, trots op de retailers, trots op de horeca en we waren al trots op de boeren.

Ik ben trots op onze ICT-ers. Aan het begin van de coronacrisis moesten veel thuiswerkers gefaciliteerd worden, allerlei extra licenties worden geactiveerd of aangekocht, beeldschermen, toetsenborden en muizen worden geleverd om het thuiswerken te kunnen ondersteunen. Ineens moesten collaboration tools worden ingezet en videovergaderen mogelijk gemaakt. De capaciteit van lijnverbindingen en callcenter-software opgeschaald en daarnaast de security gewaarborgd blijven. In veel organisaties werd dit normaal gevonden, maar wij weten beter. De business vroeg en ICT leverde.

Zonder transport staat alles stil, maar zonder ICT is er geen verkeer op de digitale snelweg. Tijdens een recentelijk gehouden webinar met futurologen en visionairs werd de vraag gesteld en beantwoord wie de ‘winnaars’ waren van de coronacrisis. De meeste aandacht gaat uit naar de zorgsector. Deze maakt onderdeel uit en/of wordt gestuurd vanuit de overheid (afhankelijk hoe je ernaar kijkt). De grote winnaars zijn daarom in hun ogen de overheid en de ICT. De overheid heeft meer macht, respect en aanzien gekregen. We volgen de aanwijzingen van onze regering en die van het RIVM. We houden ons zoveel mogelijk aan de anderhalve meter, zonder dat er op alle hoeken van de straat een politieagent moet staan (zoveel agenten zijn er trouwens niet) of dat het leger moet patrouilleren. En toch volgen we als zelfstandige polderende Nederlanders de overheid.

Als andere ‘winnaar’ wordt dus de ICT aangewezen. Met onze vindingrijkheid, flexibiliteit, inzet en kennis hebben wij Nederland draaiend gehouden, terwijl iedereen zoveel mogelijk thuis moest blijven werken. Onze klanten gebruiken videoconferencing- en collaboration tools alsof ze nooit anders hebben gedaan. De complete kantooromgeving is ontsloten voor thuiswerkende medewerkers, veilig en betrouwbaar. De ICT faciliteert dit allemaal in samenwerkingsverbanden die soms ook nieuw zijn en leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen. Daarom zeg ik het nogmaals: ik ben trots op de ICT-ers.

 

Mobiele versie afsluiten