“Tien procent van de telefonische oproepen in Nederland is spam”

In slechts twee andere Europese landen is dat percentage lager

Ongevraagd gebeld worden met een commerciële boodschap is een vorm van spam. Dat is al jaren verboden in alle landen van de EU en toezichthouders kunnen voor overtredingen forse boetes opleggen. In Nederland lijkt de overlast min of meer onder controle, in andere landen is het beeld volgens Hiya minder gunstig.

hiya spam en fraud oproepenHiya levert tools aan telco’s en ondernemingen om het aantal ongevraagde en ongewenste calls te filteren. Het staat de komende dagen ook op MWC Barcelona en zal daar ongetwijfeld vertellen over het :”Global call Threat Report 2022”.

Waar dat rapport overgaat is duidelijk. Zowel spam als andere foute oproepen zijn in kaart gebracht en daaruit is een ranking van de landen gekomen. Omdat Hiya ook in het VK actief is staat dat land nog in de ranking. Formeel onjuist voor een EU overzicht, maar dat is een detail.

Spam oproepen

Belangrijker is de score van de beste en slechtste landen en dan wordt ook duidelijk waarom het op zich juist is het VK mee te nemen in het rapport. Als het gaat om spam oproepen zijn Spanje, Frankrijk en Italië de hekkensluiters. Meer dan 35 procent van de oproepen van non-contacts zijn spam. Nederland scoort met 10 procent een derde plek en dat is goed. Bellers op IJsland hebben amper last van dit soort kwalijke en schadelijke mails. Er lijkt een link te zijn tussen het aantal sprekers van de taal in een land en de omvang van de overlast.

Fraude gesprekken

Die link wordt echt duidelijk bij de andere categorie. Dat zijn de “fraude-gesprekken”. Oproepen waarbij de beller voordoet een bank te zijn of de helpdesk van Microsoft zijn daar voorbeelden van. Niet minder dan 13 procent van de calls die Hiya in het VK registreert is een scam. Voor Nederland staat de teller op een bescheiden 1,4 procent.

Top 5

De top 5 van landen met de hoogste spamscores zijn:

(bron)

Mobiele versie afsluiten