Thuiswerken is een doorslaggevend succes

en een uitdaging voor de IT sector

thuiswerken - werkplekVolgens PWC is voor de Amerikaanse markt thuiswerken een doorslaggevend succes voor zowel werkgevers als werknemers. Dat blijkt uit data over de laatste twee maanden van 2020. De bevindingen lijken in lijn met wat in Europa en Nederland zichtbaar is. In de melding zit wel een waarschuwing voor de IT sector verstopt.

Eigen belang PWC

PWC heeft meer dan een belang bij te houden wat de impact van Covid-19 op het werken is. Het raakt de eigen business op twee manieren. De eigen organisatie is van huis uit gaan werken en de meeste klanten ook. Dat laatste maakt dat bepaalde werkzaamheden die PWC vroeger bij klanten verrichtte nu lastiger te realiseren zijn. Die beperking is overigens apart onderzoek waard, want veel audits en controles van stukken moeten fysiek plaatsvinden. Sinds de Covid-19 maatregelen is dat veel moeilijker te organiseren.

Positiever over thuiswerken

In vergelijking met de eerdere peiling op de Amerikaanse markt zijn werkgevers nog positiever over thuiswerken. Nu zegt 83 procent dat het een succes is, in juni was dat 73 procent, wat ook al een hoge score is.

Het verbaast dan ook niet dat nu nog maar 20 procent van de werkgevers verwacht naar de oude situatie terug te keren. Wat het wel gaat worden weet nog niemand en de wensen lopen daar ook erg uiteen. Waarmee men rekening moet houden is dat 87 procent van de werknemers aangeeft dat het kantoor een belangrijke functie vervult om samenwerking te faciliteren.

Verschillen

Veel werknemers verwachten en wensen daarom ook naar kantoor terug te kunnen keren. Daarbij is wel een groot verschil zichtbaar in per wanneer en op welke basis. Werkgevers gaan er ook vaker van uit dat de deuren sneller open kunnen dan werknemers.

PWC wijst er op dat onder werknemers de verwachtingen over terug naar kantoor gaan ook sterk verschillen. Het zijn vooral personen met minder dan vijf jaar ervaring bij de huidige werkgever die hier prijs op stellen. In deze groep zitten ook meer werknemers die aangeven thuis moeite te hebben even productief te zijn als op kantoor. Wat PWC hier signaleert komt aardig overeen met de bevindingen van Nederlandse HR afdelingen en de vakbonden.

Waarschuwing

De peiling is op een punt na positief. Helemaal aan het eind staat iets dat elke IT dienstverlener aan het denken moet zetten. Maar liefst 87 procent van de werkgevers die aan deze peiling hebben deelgenomen geeft aan de komende 12 maanden te gaan snijden in het vastgoed. Meer dan de helft verwacht een decentrale structuur te moeten aanhouden. Iedereen in een groot kantoor is verleden tijd. Het nieuwe begrip is “satelliet kantoren”.

Deze kijk op kantoorruimte heeft consequenties voor het IT gebruik. De PWC peiling gaat hier verder niet op in, maar iedere insider kan inschatten dat connectiviteit en security (nog) hoger op de agenda van zijn klanten komt te staan. Het doorslaggevend succes van thuiswerken en de komst van decentraal werken effent de weg voor nieuwe business voor de IT sector.

Mobiele versie afsluiten