Thuiswerken als nieuwe structurele bron van inkomsten

thuiswerkenElke dag  verschijnt wel een publicatie verschijnt over thuiswerken, de nieuwe uitdagingen en de  impact op de inkomsten van het kanaal. Na een paar maanden lockdowns begint ook door te dringen dat de getroffen maatregelen een blijvend karakter zullen hebben. Dat betekent dat het makkelijker wordt als dienstverlener hier de business op af te stemmen.

Van improvisatie naar structureel

In de periode februari tot en met april was in Nederland vooral sprake van improviseren. De thuiswerkplek die incidenteel werd gebruikt was opeen de vaste werkplek. Dat moest gecombineerd worden met het thuisonderwijs van de kinderen en de partners die ook van huis uit moesten werken.

Nederland heeft enorm geprofiteerd van de voorsprong met thuiswerken. De breedband infrastructuur is toereikend gebleken. Nergens moesten in verhoog tempo spaden de grond om kabels te trekken of antennes worden opgetuigd voor meer mobiel bereik.

Door die voorsprong konden werkgevers, IT dienstverleners en uiteraard werknemers sneller afscheid nemen van de improvisatie fase. Iedereen is opgeschakeld de structurele fase. Dat betekent dat de piek in inkomsten door het uitbreiden van het thuiswerken zal afvlakken en dat nieuwe business welkom is.

Wat is structureel?

We gaan nu ook nadenken over de betekenis van dat structurele. Wat moeten we doen om de thuiswerkplek blijvend veilig en tegelijk flexibel te houden. Wat is de impact van WFH op het onderhoud aan remote systemen, zoals bijvoorbeeld de back-up servers van een bedrijf.

ITchannelpro heeft inmiddels uit het kanaal de nodige input gekregen. Duidelijk is dat zowel fabrikanten als resellers goed kunnen verdienen aan de nieuwe situatie. Dat de verkoop van printers zal verveelvoudigen houden weinigen voor waarschijnlijk. Als dat al leidt tot nieuwe business en omzet is dat bescheiden door het incidentele karakter.

De verwachtingen zijn hoger gespannen bij de SaaS diensten en de andere diensten die men als abonnement afneemt. Hier speelt het grote volume in combinatie met betaling door een werkgever een belangrijke rol. De IT dienstverlener zal zijn aanbod kunnen vergroten zonder dat zijn administratie en facturatie enorm complex wordt.

Groeimarkten

Wie de sterkste groei foutloos kan voorspellen is ook nu weer spekkoper. Veel dienstverleners noemen security als markt die de komende periode nog fors zal blijven groeien. Dat is een dusdanig breed terrein dat daar voor iedereen een goede boterham in zit. Minder vaak wordt het aanpalende terrein van de continuïteit genoemd, wat meer is dan regelmatig back-ups naar een cloud wegschrijven. En zo zijn er nog wel wat onderwerpen die we sporadisch horen, maar waarvan het logisch is dat de vraag er naar door het thuiswerken toeneemt. De resellers die dat soort nieuwe business zien houden overigens om begrijpelijke redenen de kaarten op de borst. Niemand wil een groeimarkt met potentie en daarmee een goede bron van inkomsten uit handen geven.

Mobiele versie afsluiten