Thales: encryptie van data in de cloud gebeurt te weinig

Thales-2021-threat-omslagIn het 2021 Data Threat Rapport van Thales staat naast de omvang en aard van databreaches ook iets over encryptie van data in de cloud. Het onderwerp is de laatste weken niet alleen via die onderzoek, maar ook door anderen benoemd. Dat hier nog veel ruimte voor verbetering is blijkt uit de cijfers van Thales.

Elk security onderzoek zoomt tegenwoordig in op begrippen als work from home, beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk en zero trust. Doorvragen over maatregelen om data in de cloud te beschermen komt ook voor, maar wel minder. Daarom zijn de cijfers waar Thales mee komt opvallend. Al is de scope beperkt tot de grotere bedrijven, de vragen zijn ook in Nederland gesteld.

Te lage scores voor VPN, VDI en Zero Trust

Tot de vaker gestelde, meer algemene, vragen over de toegang tot bedrijfsdata zegt Thales dat in 60 procent van de gevallen een VPN noodzakelijk. Die “maatregel” scoort hoger dan het werken met een VDI (56%) of volgens Zero Trust principes (53%). Terecht merken Thales (opdrachtgever) en 451 Research (onderzoeksbureau) op dat deze scores veel te laag zijn.

Dat hier nog veel ruimte voor verbetering is mag duidelijk zijn. Maar omdat alleen de grotere ondernemingen zijn betrokken bij het onderzoek is geen zicht op de maatregelen die het MKB treft. Waarschijnlijk is ook daar nog het nodige te doen.

 

Encryptie cloud data

Waar ook nog veel werk nodig is, is bij het beschermen van data in de cloud. Het begint geleidelijk door te dringen dat data in een cloud minder veilig is dan gedacht. Cybercriminelen kunnen steeds vaker ook bij dat soort data. Omdat in de cloud ook waardevolle en gevoelige data wordt opgeslagen de schade bij een incident als snel groot.

Een manier om de kans op serieuze schade in te dammen is het versleuteld opslaan van data in de cloud. Mocht een cybercrimineel erbij kunnen, dan kan de dataset verder niet worden misbruikt. Dat is belangrijk voor zowel persoonsgegevens als data met waarde door het intellectueel eigendom.

Noodzaak onbekend?

Thales ziet hier echter dat de market erg langzaam reageert op de technische mogelijkheden, data encryptie in de cloud is namelijk al jaren een optie. Maar als slechts 17 procent aangeeft dat meer dan de helft van de “senstive data” is versleuteld is er nog een lange weg te gaan. Ook hier geldt weer dat deze cijfers voor enterprises gelden en dat de situatie in het MKB segment niet veel anders zal zijn. Zijn de voordelen en zelfs noodzaak van encryptie van data in de cloud soms gewoon nog te weinig bekend?

Mobiele versie afsluiten