Terugblik TBX 2022

om stil van te worden

Deze terugblik op de TBX gehouden in de Jaarbeurs van Utrecht is zowel kort als somber. We kunnen het niet mooier maken dan het is. Dit was een slechte beurt voor de organisatie en een teleurstelling voor exposanten en de bezoekers.

TBX-20221103-impressie

ITchannelPRO heeft dit jaar meerdere beurzen in binnen- en buitenland bezocht. Ook is er geschreven over de duidelijk zichtbare trends. Daarom werd er al rekening gehouden met een 2022 versie van TBX die kleiner zou zijn dan die van 2021. Dat zou passen in het internationale plaatje waarbij beurzen rond de 50 procent van het oppervlak van 2018-2019 weten te verhuren.

Bij bezoekersaantallen blijft het vooralsnog onmogelijk een lijn te ontdekken. Wel zien we dat beurzen die internationaal georiënteerd zijn door reisbeperkingen zowel exposanten als bezoekers van over de grens mislopen. Events met een puur nationale of zelfs regionale scope lijken het met de bezoekersaantallen beter te doen.

Wie op woensdag of donderdag vanaf Utrecht CS richting de jaarbeurshallen liep kreeg al direct een vermoeden over de bezoekersaantallen van TBX 2022. Het was namelijk rustig en in tegenstelling tot de periode van voor 2020 lag er op de route geen afval meer van beursbezoekers. Dat laatste is natuurlijk erg positief. Maar meer lichtpuntjes zijn er helaas niet te benoemen.

Hier is geen ruimte voor sarcasme of leedvermaak, wel voor somberheid. Iedereen die binnen is geweest moet zich hebben afgevraagd wat de levensvatbaarheid is van dit concept. Is er in Nederland geen landelijke beurs voor IT meer van de grond te krijgen die voldoende belangstelling trekt van de vraag- en aanbodzijde? Zien we in Utrecht gebeuren wat er met Cebit in Hannover is gebeurd? Die beurs is inmiddels verleden tijd, de doorstart heeft het evenmin gered. Er is niemand die het nog mist. De plek is overgenomen door bijeenkomsten rond minder thema’s en regionale vendor activiteiten. Is dat ook wat Nederland te wachten staat?

(foto’s zijn gemaakt donderdag 13:00 – 14:00)

Mobiele versie afsluiten