Telecom uit de kraan

Hoe lang nog kunnen we ons als sector verschuilen achter onze geheimtaal, met begrippen als SIP-trunk, direct dialling, API, UC, PBX en VaMo? Hoe lang gaan klanten nog denken dat telecom iets is waar je serieus voor moet hebben doorgestudeerd? De afgelopen tijd laat een snelle beweging zien naar een paar grote platformen, die op het gebied van collaboratie en communicatie de dienst lijken uit te maken. En waar telefoniediensten bijna onopgemerkt onderdeel van uitmaken.

Ijzers in het vuur

Microsoft leek altijd ver van het telecom-bed, maar komt inmiddels met volledige telefonie-integraties. Cisco is de afgelopen negen maanden wat stil geweest, maar heeft met Webex en Broadsoft toch serieuze ijzers in het vuur. Daarnaast lijken ook Zoom, Facebook en Google volwaardige spelers te worden op het gebied van samenwerken en zakelijk communiceren.

Gezien hun enorme bereik bij de zakelijke gebruiker dan wel consument is het voor deze partijen een koud kunstje om een aantal telefonie-functionaliteiten via hun enorme install base naar binnen te fietsen. (Excuus overigens voor het gebruik van de term install base, ook weer zo’n techies woord om de onnozele eindklanten te imponeren, of in dit geval de onschuldige lezer.)

De vraag is wat dat gaat betekenen voor de bestaande aanbieders van VoIP en UcaaS. Kunnen zij met hun dienst aanhaken? En welke keuzes moet je als reseller maken? Camiel Janssen, directeur van KPN Partner Network, stelt verderop in deze TBM dat de ARPU’s op mobiel, vast en breedband nog steeds dalen. Mee veranderen moet en als je dat doet, heb je meer dan voldoende bestaansrecht.

Maximaal werken

Naast een goede keuze van je partners, zijn service en het bieden van toegevoegde waarde én aanvullende diensten de komende paar jaar zaken om je te onderscheiden. Want de beschikbare technologie ziet er mooi uit, maar er is nog volop begeleiding en koppeling nodig om de klant tevreden te stellen en om alles maximaal te laten werken.

Volgende week op de mat; TBM 5

Een uitgebreide uitgave vol interessant nieuws en de laatste ontwikkelingen uit de branche!

Nog geen abonnee? Klik hier!

 

 

 

Mobiele versie afsluiten