Te veel aanbod, te weinig vraag of allebei?

Wat kan er aan de hand zijn met Samsung

Met de melding dat er ergens 50 miljoen Samsung toestellen liggen te wachten op kopers wordt een ongemakkelijk signaal afgegeven. Vraag en aanbod zijn duidelijk niet in evenwicht. Volgens de regels moet dan de prijs van die goederen gaan dalen. Wat er vervolgens kan gebeuren is niet prettig voor de sector.

Dalende prijzen

onderzoek-de-belangrijkste-aankoopcriteria-voor-zakelijke-smartphonesDalende prijzen voor een type device kan er toe leiden dat de vraag naar andere modellen wegvalt. Die vendoren moeten daarop reageren en dat zal ook weer met een prijsverlaging zijn. Op kleinere schaal komen dit soort marktbrede prijsaanpassingen wel vaker voor. Het simpel verschijnsel dat een nieuwe device maar zeer kort een verkoopprijs heeft die rond de “adviesprijs” ligt is daar een voorbeeld van.

Maar deze keer is er zo te zien iets ander aan de hand. Voordat het bericht over de Samsung telefoons en de rem op het inkopen van onderdelen door de Zuid Koreaanse gigang bekend werd was er namelijk ook een update over de marktprijzen voor geheugen. Samsung is de grootste aanbieder van zowel DRAM als NAND geheugen. Deze markt geeft op dit moment geen aanleiding voor vreugde. Er is overaanbod, vraag die onder druk staat en bij de zakelijke afnemers zijn de voorraden historisch hoog.

Minder inkoop – lagere marge

Iedere inkoper weet wat er dan ook te gebeuren staat en dat is niet leuk voor de verkoopkant. Het tempo van inkopen gaat naar beneden en de fabrikanten moeten daarop de prijzen verlagen omdat een lagere marge nog altijd beter is dan het moeten stilzetten van de lopende band. De productie van geheugen is wat dat betreft even lastig als het smelten van staal. In beide gevallen wil je het proces niet stilleggen want het daarna opstarten duurt zeer lang en is extreem duur.

De inkoper heeft echter ook geen ander keuze dan het verlagen van zijn inkoopvolume. Waar hij namelijk mee te maken heeft is dat in principe elke eindklant dit soort meldingen kan zien. De consument merkt de inflatie, de impact van de oorlog in Oekraïne en dergelijke. Hij leest ook dat Samsung te veel voorraden heeft. Dan is het bijna onvermijdelijk dat hij daardoor nog een reden heeft de aankoop van een nieuwe smartphone van welk merk dan ook nog even uit te stellen. Het upgraden van een pc wordt ook op de langere baan geschoven. Die SSD is over een maand waarschijnlijk zelfs goedkoper, want de vakpers schrijft over een prijsdruk van 3 tot 8 procentpunten het komend kwartaal.

Meerdere niveaus

Als het verhaal over Samsung klopt  en ook de verwachtingen over de DRAM en NAND prijzen juist is dan belooft dat weinig goeds voor de komende periode. Het aanbod is dan namelijk op twee plekken (fabrikant – producent devices) te hoog en de vraag is op meerdere niveaus (distri, retail, enduser) in de keten te laag.

De enige partijen die hiervan profiteren zijn zij die actief inspelen op het verlengen van de levensduur van bestaande devices. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel.

 

Mobiele versie afsluiten