TBX – een nieuwe beurs, naam en concept

de laatste kans te profiteren van Infosecurity.nl

beurs-drukteMet een persbericht over een nieuwe beurs, TBX, is dinsdagochtend ook bekend gemaakt dat er geen Infosecurity.nl, Data & Cloud expo meer zal plaatsvinden. Vorig jaar was die combi beurs in Utrecht om de bekende redenen niet mogelijk. Nu is er dus echt de stekker uitgetrokken.

Twee jaar nadat voor Cebit het doek viel is het ook in Nederland raak. De enige grote IT georiënteerde beurs voor zakelijke gebruikers is verleden tijd. Wat ooit goed was voor meerdere goed gevulde hallen was de laatste jaren al gekrompen. Het voegen met andere events van de Jaarbeurs kon niet verhullen dat het steeds moeilijker was de ruimte met betalende standhouders te vullen. Standhouders merkten ook dat de belangstelling van bezoekers afnam.

Door de uitbraak van Covid-19 was het in 2020 uiteraard niet mogelijk de driedaagse beurs te laten doorgaan. In het buitenland zagen en zien we bij events die dezelfde doelgroepen aanspreken op dit moment twee modellen.

Eerste model – alternatief voor Cebit

Cebit in Hannover is al langer verleden tijd. Daar was voor de pandemie al een doorstart met een nieuwe naam gemaakt, maar die bleek niet levensvatbaar. Of dat gat nog gaat worden opgevuld is onbekend.

De grote Duitse IT markt is in ieder geval niet tot stilstand gekomen. Via online zijn er alternatieven gekomen die (voor dit moment althans) in staat zijn vraag en aanbod bijeen te brengen. De organisatie daarvan is vaak door of namens een grote fabrikant of distributeur. Die beschikken over ecosysteem, marktplaats of portfolio dat groot genoeg is een dergelijk event te vullen.

Andere model: strakke regels en kleinschaliger

Wat we ook zien, en dat is het tweede model, is dat organisaties het wel aandurven een fysieke bijeenkomst te houden. Maar dat is dan wel gekoppeld aan zeer strenge regels. MWC 2021 van afgelopen week was daar een voorbeeld van. In Amerika zijn er ook al beurzen en conferenties gepland voor na de zomer die de werkwijze van MWC zullen volgen. Dat betekent strikte controles vooraf en tijdens het event. Dat gecombineerd met een fors lager aantal toe te laten bezoekers. Dat met online programma’s de “bezoekersaantallen” uiteindelijk hoger uitvallen is feitelijk een detail.

De meerkosten van de “MWC methode” zijn ongetwijfeld zeer hoog, de inkomsten zijn tegelijk ook fors lager. Deze optie is dus alleen mogelijk voor organisaties het diepe zakken of zeer loyale standhouders en sponsors.

TBX is hybride

In het persbericht van TBX begint met “Nieuwe IT-beurs TBX vult het gat van Infosecurity.nl”. Vervolgens wordt uitgelegd dat er is gekozen voor een hybride model. Bezoekers in Utrecht zijn dus (onder voorwaarden) welkom.  Voor de thuiswerkers of thuiswerkers is er ook een online programma.

En dat detail zal menigeen doen denken aan de neergang van Cebit en de poging dat met een andere naam en een dag minder te laten doorstarten. De Duitsers zijn daarin niet geslaagd. Of de Jaarbeurs hier wel succesvoller mee gaat zijn kan uiteraard pas de eerste week van november worden gezegd. Het is een moedige stap en waarschijnlijk ook de enige kans in te haken op de Infosecurity.nl. Mocht het succes uitblijven dan is er in Nederland geen grotere IT beurs meer.

Mobiele versie afsluiten