T-Mobile breidt 5G-netwerk uit naar Noordzee

T-Mobile breidt haar landelijk dekkend 5G-netwerk uit naar de Noordzee. De provider heeft de gewenste frequenties bemachtigd tijdens de veiling van de 700MHz frequentieband in het Noordzeegebied. Dat meldt de provider op de eigen website.

Hiermee biedt T-Mobile als enige provider in het drukste en meest bevaren gebied van de Noordzee via de 700MHz toegang tot haar 5G-netwerk. De provider noemt dit een belangrijke stap voor de snel digitaliserende sectoren in dit gebied. Zowel de pleziervaart en visserij, als in andere beroepsvaart zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, kustwacht en windmolenparken.

Belangrijke stap in digitalisering

Sinds de lancering van haar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020, biedt T-Mobile haar netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee, tot en met ca. 22 kilometer uit de kust. Met deze uitkomst van de veiling voegt T-Mobile daar nu als eerste Nederlandse publieke provider verbinding met haar 4G- en 5G-netwerk over de 700MHz band aan toe, verder op de Noordzee in de economisch exclusieve zone van Nederland. Volgens de provider is dit een belangrijke stap in de digitalisering van het gebied. De Noordzee is een van de drukste wateren van de wereld. Als gevolg van de snelle digitalisering van sectoren, neemt de vraag naar snelle en stabiele mobiele connectiviteit er in rap tempo toe. De verwachting is dat de vraag in de komende jaren verder zal groeien. Onder andere bij offshore windmolenparken, booreilanden, scheepvaart- en havenlogistiek, maar ook voor de pleziervaart en veerdiensten.

Belangrijke stap

“We dagen onszelf elke dag uit om kwaliteit van wereldklasse te leveren en onze klanten het beste van het beste te bieden. De uitbreiding van het T-Mobile 5G-netwerk over de 700MHz naar dit gebied is een belangrijke stap in het nog verder optimaliseren van onze service en dienstverlening voor al onze klanten”, zegt CEO Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland. “Een stap die ook verdere versnelling van de Nederlandse offshore-industrie mogelijk maakt. Met deze vergunning staat niets ons in de weg om ons state-of-the-art 5G-netwerk nog verder uit te breiden van nationale dekking op land én op zee. We stoppen niet tot iedereen verbonden is.”

Veiling

De veiling van de vergunningen voor het bieden van 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee startte op 15 april en werd afgelopen week afgerond. Agentschap Telecom heeft nu de uitkomsten bekendgemaakt. In de veiling werd eerst de hoeveelheid spectrum verdeeld. Vervolgens werden de posities in de band vastgesteld. Het netwerk van T-Mobile is per direct in delen van het Noordzeegebied actief. Daarbij maakt T-Mobile voor het plaatsen van antennes gebruik van een reeds bestaand en nieuw aan te leggen hoogspanningsnetwerk op zee. De door T-Mobile verkregen frequenties zijn geldig tot en met 2040.

Bron: T-Mobile

Mobiele versie afsluiten