Synnex koopt Tech Data – wat betekent dat voor de Nederlandse markt?

Synnex Tech DataMaandagavond Nederlandse tijd hebben Synnex en Tech Data bekend gemaakt als een bedrijf verder te gaan. De twee grote distributeurs verdringen daarmee Ingram Micro als de grootste speler op de markt. Voor beleggers en klanten van de twee bedrijven is dit groot nieuws. Op de Nederlandse markt zal deze overname minder impact hebben.

Groter dan Ingram Micro

Synnex is beursgenoteerd en moest dus als eerste het nieuws bekend maken. Voor $7,2 miljard wil het een meerderheidsaandeel in Tech Data nemen. 45 procent van de aandelen blijft vooralsnog in handen van investeerder Apollo. Dat bedrijf nam in 2020 Tech Data voor $5,4 miljard over.

De gerapporteerde omzet over 2020 van Synnex ligt op $24,68 miljard, wat beduidend minder is dan de $37 miljard die Tech Data omzet. Het is dus de kleinere – beursgenoteerde – partij die de grotere koopt. Als combinatie zet het meer om dan Ingram Micro dat tot bijna $50 miljard omzet komt.

Andere markten en marges

Ingram Micro zou zich dus zorgen kunnen maken om de kracht van de nieuwe combinatie. Dat wil zeggen zodra de twee partijen groen licht hebben voor de fusie. Maar er is een belangrijke reden waarom Ingram Micro voor de Europese markt vooralsnog weinig te vrezen heeft. Tech Data is in deze regio een serieuze concurrent, maar de nieuwe eigenaar Synnex is dat niet. Dat bedrijf haalt verreweg de meeste omzet (in 2020 66 procent) in Amerika.

De netto marge van Synnex is eveneens afwijkend. Zowel Tech Data als Ingram Micro zouden het afgelopen jaar een marge die ruim twee keer hoger is hebben gerealiseerd. Volgens de laatst bekende cijfers (TD en IM zijn niet beursgenoteerd) was de marge van IM altijd wel beter dan die van TD.

Impact fusie op het kanaal

Voor het kanaal in Nederland is bovenstaande opsomming van omzet en marge achtergrond informatie. Resellers willen natuurlijk in de eerste plaats weten wat de impact van deze fusie zal zijn. Het antwoord is: vooralsnog weinig.

De deal is alleen aangekondigd en nog niet in kannen en kruiken. Net een maand terug is een vergelijkbare merger op de Amerikaanse markt met Atos als hoofdrolspeler afgezegd. Dat op termijn wel iets zal veranderen is onvermijdelijk. Synnex krijgt het voor het zeggen bij Tech Data en het is zeker niet uitgesloten dat Apollo het minderheidsaandeel weer bij andere partijen onderbrengt. Ook onvermijdelijk is dat het nieuwe bedrijf fors in de kosten zal gaan snijden. Er is immers dubbele overhead en TD heeft nog veel oude schulden.

Mobiele versie afsluiten