Stelling: ophef over AI moet de aandacht afleiden

Want over 5G, en de rest van de IT markt valt weinig positiefs te melden

ITchannelPRO heeft een aantal keren gewezen op de toch wat tegenvallende ontwikkelingen rond 5G, over AI is nog amper wat geschreven. Deze post combineert de twee, ook al is dat niet op de manier die iedereen weet te waarderen. De stelling is dat 5G niet goed uit de startblokken komt en dat in reactie daarop de industrie AI positioneert als een innovatie die wel werkt.

5G

internetAnalisten verbazen zich al jaren over het verschil tussen de verhalen die over 5G worden afgestoken door de telco’s en netwerkbedrijven en de kwartaalcijfers van die eerste groep. ITchannelPRO heeft de lezers gewezen op cijfers van telco’s in Azië, daar was 5G als eerste operationeel. De landen zijn er verschillend, de impact van de pandemie was dat ook. Toch lijken China, Zuid-Korea en Japan in een opzicht gelijk: er zit amper beweging in de ARPU van 5G klanten. Consumenten bellen en internetten met 5G net zo als met 4G. Ze willen er niet meer voor betalen en – nog belangrijker – ze nemen geen 5G-only diensten af waar de telco’s op hoopten. Die diensten zijn er namelijk niet.

In reactie daarop ziet we al enige tijd de focus opschuiven van B2C 5G oplossingen naar B2B aanbod. Het leidt echter in de genoemde landen nog niet tot een plus in de omzet die indruk maakt. In Amerika is dat niet veel anders. De extra omzet die aan zakelijke 5G cases kan worden toegeschreven is iets te vaak compensatie van verlies aan omzet op vaste lijnen of 4G.

AI

Als 5G minder lekker loopt dan gehoopt , wordt er ook minder hardware verkocht. Die hardware zou voor een deel ook nog eens “open” moeten zijn, gebaseerd op X86. Dat de verkopen  van hardware onder druk staan is wel duidelijk. De vendoren hebben wat dat betreft weinig goed nieuws te melden. Maar kijk eens wat er gebeurd. Out of the blue is er opeens AI. Iedere analist, journalist en tech-influencer ziet daar de enorme voordelen van. Gelikte presentaties die de indruk moeten wekken dat dit een trein is waar iedereen nu direct op moet springen, anders ben je verloren.

AI is echter helemaal niet nieuw. Wetenschappers zijn er al jaren mee bezig, maar dat is niet wat de pers haalt. Dat het nu wel de pers haalt komt alleen maar omdat het door heel veel partijen wordt gepushed. Dat zijn stuk voor stuk partijen die belang hebben bij een innovatie die op de korte termijn aanslaat, voor meer omzet zorgt en er voor zorgt dat er eindelijk een 5G killer app komt. De hoop die was gevestigd op Metaverse en autonoom rijden is niet uitgekomen, wie weet zijn de kansen voor AI beter.

Mobiele versie afsluiten