Steeds meer organisaties sluiten aan op Publicroam

Eind 2017 zijn Ted Dinklo en Paul Francissen gestart met Publicroam. Dit is een privacy-vriendelijke wifi-roaming dienst waarmee bezoekers met één account automatisch en veilig toegang krijgt tot het gastwifi, bij alle aangesloten partijen. Gratis. Daarmee creëert publicroam een wolk van veilige wifi-netwerken in Nederland.

Steeds meer organisaties sluiten aan. Zo maken zij de toegang tot hun bestaande wifi-gastnetwerk veiliger en makkelijker. Eind 2018 is de dienst gelanceerd op de Haagse Markt. Inmiddels is de dienst beschikbaar op meer dan 250 locaties in 40 plaatsen in Nederland. Onder andere de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Wassenaar, Voorschoten, Valkenswaard, Cranendonck en Heeze – Leende zijn aangesloten. Ook Parkstad – IT, het Stedelijk in Amsterdam en de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA) bieden makkelijke en veilige toegang tot hun internet met publicroam.

Publicroam is gebaseerd op de succesvolle initiatieven eduroam (onderwijs) en govroam (overheid) en gebruikt dezelfde technologie namelijk WPA2-enterprise in combinatie met RADIUS. Het grote verschil tussen deze twee initiatieven en publicroam is dat bij laatstgenoemde, elke partij kan aansluiten en iedereen een account kan aanvragen terwijl eduroam zich concentreert op het onderwijs en govroam op de overheid.

Verdienmodel

Het verdienmodel achter de dienst is dat partijen die het aanbieden een kleine vergoeding betalen om de infrastructuur in stand te houden, het netwerk verder uit te breiden en het aanvragen van een account gratis te houden.

Privacy staat hoog in het vaandel. Dit betekent dat publicroam alleen maar gegevens registreert en deze zo kort mogelijk bewaart als nodig is om de dienst aan te bieden. Verzamelde data wordt op geen enkele andere manier gebruikt of gedeeld met derden.  Daarvoor heeft zij de privacy award 2020 van de stichting privacy first ontvangen.

Voor meer informatie of om aan te sluiten kunt u op de website kijken of een mail sturen naar info@publicroam.nl

Mobiele versie afsluiten