Status Xerox en HP Inc na de mislukte overname

de kwetsbaarheid van een smal portfolio

Xerox-logoEen kort artikel op CRN over de status van de mislukte overname van HP Inc door Xerox is interessant omdat het op een deel van de B2B markt ingaat. Het segment waar Xerox voorheen redelijk nadrukkelijk aanwezig was is bijna verdampt. Oorzaak is vooral Covid-19.

Mislukte overname

Xerox heeft maanden geprobeerd HP Inc over te nemen. Dat is niet gelukt. Formeel heeft men de uitbraak van het Covid-19 virus genoemd als belangrijkste reden. Daardoor was het opeens alle hens aan dek om Xerox op koers te houden. Men zag daarom vooralsnog af van de vijandelijke overname.

Op de achtergrond speelde uiteraard nog andere zaken. Dat is onder andere hier terug te lezen. Een van de punten waar HP Inc destijds scoorde was het wijzen op de slechtere marktpositie van Xerox. Dat bedrijf zou nog meer lijden onder een stagnerende en krimpende markt dan HP Inc. Het beperkte portfolio van de speelde Xerox parten.

Een andere rol waarde de deal op het ijs werd gelegd was omdat HP Inc allerlei defensieve maatregelen nam om de coup te dwarsbomen. Die zijn maar beperkt inzetbaar. Eerder deze week heeft HP Inc die dan ook ingetrokken. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders en de tech pers. Die laatste heeft, met de financial pers dat moment aangegrepen om te kijken hoe de twee bedrijven er voor staan.

De aandelen van de twee bedrijven hebben de afgelopen maanden een verschillende ontwikkeling laten zien. Het aandeel Xerox is langzaam maar zeker verder naar beneden gegaan. HP Inc laat een grillig koersverloop zien, maar is wel meer waard geworden.

Verschil in portfolio

De reden daarvoor is op CRN en elders genoemd: het portfolio. Xerox richt zich primair op kantooromgevingen. Die zijn in Amerika en elders door de Covid-19 lockdowns dicht. De verkoop maar ook het servicen van alle office machines is stilgevallen. Er valt ook niet te verwachten dat hier snel herstel optreedt. Donderdag maakte bijvoorbeeld Google bekend dat de sluiting van de kantoren door de hele VS met nog eens een maand verlengd.

Voor HP Inc is het een ander verhaal. Men heeft de verkoop en services van de grotere printers ook zien dalen. Maar de SoHo machines worden nu intensiever gebruikt en de verkoop van desktops en printers compenseert het wegvallen van die andere zakelijke omzet.

Toen de strijd tussen de twee begon moest voor een aandeel Xerox bijna twee keer zoveel worden neergelegd als voor een aandeel HP Inc. Op dit moment is een aandeel HP Inc een paar dollar duurder dan een aandeel Xerox. Hoewel dat verder niet alles zegt over de totale omzet en bedrijfsomvang illustreert het wel hoe kwetsbaar grote bedrijven met een smal portfolio zijn.

Mobiele versie afsluiten